Låglönejobb inte bra bas för rikt välfärdssamhälle

fastfood1Reportern Jon Åsberg tycker i Affärsvärlden att den rödgröna regeringen borde behålla det tidigare styrets sänkta krogmoms. Han menar att man visst kan bygga en ekonomi på låglönejobb som dem i snabbmatsrestauranger utan hög verkshöjd.

Jag håller inte med. Basen i ekonomin skapar det mervärde som resten av samhället ska leva på. När basen var industrijobb, så var verkshöjden på dessa jobb relativt hög, varför de kunde få en bra lön. Detta hade positiva ekonomiska konsekvenser för hela resten av samhället.

Vi behöver istället för att behålla en synnerligen dyr och ineffektiv krogmomssänkning satsa på möjlighet till vidareutbildning genom hela livet vid arbetslöshet. På så sätt kan arbetskraften ställa om sig till marknadens ständigt skiftande behov.

Samtidigt gör färre personal fler mans jobb genom den sedan länge tilltagande robotiseringen och automatiseringen. Därför behöver vi överväga att höja momsen, realisationsskatterna och bolagsskatterna och att täppa till allehanda skattekryphål. Särskilt realisationsskatten dvs skatten på utdelningar till aktieägare i Sverige är det svårt för kapitalister att smita ifrån. På så  sätt kan näringslivet fortsätta att bidra till välfärden även när arbetsstyrkan hela tiden bantas.

Med dessa pengar kan man anställa fler i offentlig sektor. Även fler jobb i offentlig sektor ger mycket tillbaka ekonomiskt till samhället. En för liten offentlig sektor minskar kraften i ekonomin.

Dela och gilla
Det här inlägget postades i Antisociala reformer, Arbete, Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor, Arbetsskapande, Automatisering, Effektivitet, Ekonomi, Offentlig sektor, Vinst. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.