Låt Sverige lära av Tyskland och Danmark

Foto: Pixabay

Tyskland och Danmark är trötta på de sociala problemen med höga hyror och inför nu olika former av hyresregleringar. Kan inte Sverige lära sig av dessa länders erfarenheter? Kan vi inte vägra att införa marknadshyror i nyproduktion och hoppa över de punkterna i Januariöverenskommelsen?

I Danmark får nu hyresvärdar inte höja hyran under de första fem åren efter uppköp och/eller renovering ( https://www.hemhyra.se/nyheter/stopp-spekulation-och-snabba-hyreshojningar-danmark/ )

”Berlin inför en lag som stoppar hyreshöjningar, inför ett hyrestak och tvingar igenom sänkningar av hyror som ligger för högt över taket. ”
( https://www.hemhyra.se/nyheter/berlin-infor-hyrestak-vardar-tvingas-sanka-overhyror/ )

Om hyresvärden får mer makt över hyressättningen, kan hyrorna bli hur höga som helst enligt principen om tillgång och efterfrågan. Den som söker bostad kan ju inte sänka efterfrågan och välja att vara bostadslös utan allvarliga hälsorisker. I Asien där marknadshyror finns, kan en vanlig tvåa kosta 50 000 i månaden.

Drastiskt höjda hyror ger sannolikt:

  • Trångboddhet som leder till sämre studiemiljö för unga fattiga och fler sjukdomar som den dödliga luftvägssjukdomen tuberkulos. Denna börjar redan spridas på vissa trångbodda ställen i Sverige
  • Minskad konsumtion och färre arbetstillfällen i Sverige då den allmänna köpkraften minskar när hyran tar upp allt större del av inkomsten hos breda folklager
  • Färre bostäder för att ju fler lägenheter som finns desto svårare är det för hyresvärden att pressa upp hyrorna. Detta samband är historiskt vanligt förekommande. Bl.a. i Sverige innan vi införde subventionerade, hyresreglerade hyresrätter för vanligt folk
  • Ännu dyrare privatägda bostäder som villor och bostadsrätter. Alla kommer att göra allt för att slippa hyra sin bostad. Detta leder till mer privat överbelåning hos vanligt folk som desperat söker bostad. Detta kan leda till fler finanskrascher och personliga konkurser med skuldsättning för livet när folk vid nya lågkonjunkturer inte har råd att betala alla sina lån och särskilt då bostadslån

Lösningen är att minska ränteavdragen för privatägda bostäder för att låta dessa finansiera mer subventioner av hyresreglerade lägenheter.

Dela och gilla
Det här inlägget postades i Ägande, Ägarskap, Alliansfrihet, Allianspoltik, Allmänbildning och dess betydelse, Antisociala reformer, Arbetslöshet, Arbetsskapande, Avhumanisering, Avregleringar, Blockskillnad, Bostäder, Ekonomi, Folkhemmet, Fördelningspolitik, Hyror, Investeringspolitik, Korståget mot välfärden, Kortsiktighet, Liberalism, Maktspel, Människan, Människan och värdet, Marknadshyror, Marknadspolitik, Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.