Skatt

Skatt kan synas tråkigt att betala. Jag tycker ändå att vi ska ha en hög skattesats.

Skatt ingår i samhällets ekonomiska kretslopp. Den  ingår i investeringar för en ny utveckling. Den ingår i den offentliga verksamheten som ett stöd och tjänst för utveckling och själva samhällsbygget.

Alla länder har olika skattesystem och med olika innehåll. I det borgerliga USA får man betala höga privata avgifter för sjukvården. Stora orättvisor splittrar det amerikanska samhället.

Skatt är ett mäktigt redskap för att omfördela resurserna i samhället och för att skapa saker som gynnar folket.

Men den kan även användas för att bygga ut offentlig sektor och hålla ned arbetslösheten. Detta ger stabilitet i lågkonjunkturer då många privata företag annars tvingas skära ned på sin arbetskraft.

Skatten kan också användas till att bygga lägenheter som folk har råd att bo i.

Skatten är alltså ett mäktigt redskap för att skapa saker som gynnar folket!

De rika bör dessutom betala mer i skatt.

Varför ska de rika dela med sig? De rika har fått en orättvist stor andel av mervärdet av produktionen i lön, bonusar eller som vinster. Därför är det rättvist att skatten omfördelar detta mervärde, så att det kommer även de mindre välbemedlade till del.

Vad betyder detta? Jo, de flesta får inte fulla värdet i lön i förhållande till vad de har utfört i arbete. Denna del som de inte får i lön är mervärdet. Detta mervärde används till att ge höga löner åt dem i höga positioner och för att skapa vinst åt bolagen. Därför finns det synergier.

Därför är det rättvist om de rika betalar en större del i skatt än låg- och medelinkomsttagarna. De rika har ju nämligen fått en orättvist stor andel av mervärdet av folkmajoritetens arbete i lön eller som vinst. Samhället med stora klyftor skapar disharmoni, en miljö med missbruk och våld och utvecklas sämre ekonomiskt.

1 svar på Skatt

 1. Peter skriver:

  Skatt är bra men då bör det också kontrolleras bättre vad den används till.
  Som det är just nu så ökar vinsterna för storkapitalbolagen & dom anställda får allt mindre samt att vinsterna inte går tillbaka till verksamheten.
  Mindre pengar till polis & militär men mer pengar till vård , skola , omsorg samt bygge av nya bostäder & pengar att rusta upp miljonprogrammet med vore en mycket bättre ide!

  Som långtidsarbetslös så tycker jag inte om att betala så mycket skatt på mitt bidrag som dom flesta arbetslösa gör nu.
  Pengar är ju en sorts ransoneringskort då alla varor inte räcker till alla.
  Nog tusan kommer mitt försörjnings stöd i från skattepengar men det betyder inte att man bör acceptera det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.