Fokus på grundstenarna

Foto: Walter Groesel at se.freeimages.com

De flesta människor gör ungefär lika mycket nytta. Vissa jobbar mer lagom och varar hela livet. Andra jobbar intensivt och bränner ut sig efter ett tag. Vissa kommer på idéer, skriver artiklar och startar företag. Andra jobbar på på golvet. Alla behövs. Alla förtjänar en bostad vars månadskostnad lämnar pengar över för mer än bara livets nödtorft. Alla förtjänar en värdig pension även om de inte lyckats jobba heltid på ett välbetalt jobb hela sitt arbetsliv.

Detta kan också vara ett sätt att mota bort politisk extremism, gängbrottslighet och terrorism.

 

 

 

Då krävs statssubventioner till byggande av hyresrätter som också låg- och medelinkomsttagare har råd att bo i och ändå få pengar över efter att hyran är betald. Det var när Bildt-regeringen 91-94 började ta bort sådana subventioner som bostadsbristen och den problematiska prisutvecklingen för egnahemsägare och skuldsättningen för desamma började att eskalera.

Finanskrisen 2008 började i USA när vanligt folk fick allt större problem att betala för lånen på sina hus. Nästan hela världsekonomin kraschade då. Vi behöver ha ett system där låg- och medelinkomsttagarna har råd att konsumera på rimliga nivåer och skaffa sig en värdig bostad utan att skuldsätta sig upp över öronen.

Sedan behöver de som gjort vad de kunnat för att arbeta hela sitt vuxna liv få en god pension. De som varit sjuka, arbetslösa eller kommit hit som flyktingar i sen ålder har inte gjort detta för nöjet att vara en ”belastning”. Och alla gör vi nytta som konsumenter. Fattiga konsumenter kan inte konsumera och utan konsumtion inga företagsvinster. Alltså behövs det inte bara prisvärda bostäder utan en pension som det går att leva på även om man inte lyckats vara välbetald på heltid från 18-65 års ålder.

I denna artikel har jag skrivit om hur vi har råd med pensioner för våra äldre utan att höja skatten nämnvärt över 2006 års nivåer.

Bra, billiga bostäder och pensioner med köpkraft åt alla som försökt arbeta som de kan medan de bott här tror jag också kan vara ett fungerande recept för att mota bort politisk extremism, gängbrottslighet och terrorism.

Det här inlägget postades i A-kassa, Äldreomsorg, Äldrevård, Arbete, Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor, Arbetsrätt, Arbetsskapande, Bank- och finanskriser, Belåning, Bidrag, Blockskillnad, Bostäder, Effektivitet, Ekonomi, Fattigdom, Folkhemmet, Fördelningspolitik, Framtid, Funktionshinder, Investeringspolitik, Jämnlikhet och feminism, Jobbmöjligheter, Kapitalism, Klassamhället, Klasskamp, Klassresa, Konkurrens, Konsumtion, Köpkraft, Korståget mot välfärden, Kortsiktighet, Kriminalitet, Lycka, Människan, Människan och värdet, Marknadshyror, Moderaternas politik, Myter, Pengaskapande, Pension och -sålder, Plikter, Röstande, Samhälle, Samhällsvision, Samverkan, SD, Sjukersättning, Sjukpenning, Sjukskrivningar, Sjukvård, Socialbidrag, Socialförsäkringar, Solidaritet, Spekulation, Statsbidrag, Strategisk utveckling, Sysselsättning, Terrorism, Tillväxt, Tolerans, Utanförskap, Utveckling, Välfärd, Valstrategi, Vänster/höger, Vinst, Vinsttak. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.