Pensioner bör vara klassutjämnande

freeimages.com: Jose Luis Navarro

Pensioner bör ha ett utjämnande inslag mellan olika socio-ekonomiska grupper. Precis som när de infördes.

Låglöneyrken, ofrivillig arbetslöshet, funktionshinder och sjukdom/sjukersättning/sjukpeng är nog så slitsamt men också lönsamt för samhället. De i utanförskap håller nere inflationen och håller vård, omsorg och arbetsmarknadsmyndigheter och -organisationer i arbete.

Ålderspensionens första dag vid maximal standardpension bör aldrig vara högre än 65 år. Med all ständig produktivitetsökning bör folket få del av densamma i låg pensionsålder och sänkt arbetstid med bibehållen lön. Och så länge vi har en arbetslöshet för dem mellan 18-65 år, så är det ju ologiskt att höja pensionsåldern.

Med tanke på att vi ska ta emot flyktingar i vuxen ålder och har strukturell arbetslöshet inplanerad i inflationsbekämpningen borde bara reglerna kräva 20 års lönearbete, a-kassa, sjukpeng eller sjukersättning för en god standardpension.

Pensionen borde ligga på 80 % av de 10 bästa inkomståren.

Ingen borde få lägre pension än 20 000 före skatt idag och den nivån borde pris- och löneindexregleras.

#pension #socialförsäkring #jämlikhet #jämställdhet

Det här inlägget postades i A-kassa, Äldreomsorg, Äldrevård, Arbete, Arbetslöshet, Fattigdom, Feminism, Folkhemmet, Fördelningspolitik, Funktionshinder, Hälsa, Handikappfrågor, Jämnlikhet och feminism, Karriär, Klassamhället, Klasskamp, Människan och värdet, Okategoriserade, Orättvisa, Produktivitet, Rasism, Rättvisa, Samhälle, Samhällsvision, Självständighet, Sjukersättning, Sjukpenning, Sjukskrivningar, Sjukvård, Sociala strukturer, Socialdemokraterna. Bokmärk permalänken.

2 svar på Pensioner bör vara klassutjämnande

  1. Christopher Ödmann skriver:

    Bra förslag! 20 000 kr/månad före skatt jämfört med 8 000kr/månaden idag! Men egentligen borde Statens pensioner vara lika för alla!? Det finns så många andra pensionssystem (Tjänstepensioner 4.5% till vanliga och 30% av stora löner till eliten!) som ger mycket till höginkomsttagare! Sedan bör skatterna på låginkomsttagare ses över! Inga låginkomsttagare i hela världen betalar så hög skatt som de som bor i Sverige!? Medan svenska höginkomsttagare inte betalar mest i världen!?

    • hubdi skriver:

      Jag tror det måste finnas viss belöning för dem som strävat och haft tur, men lägstanivån måste vara tillräcklig att leva gott på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.