Välfärdsnedskärningarna bygger på stöld

Foto: freeimages.com

Har du en lön på 30000 år 2021 som är en någorlunda genomsnittslön i år, betalar du en smygskatt på ungefär 3500 varje månad. Denna skatt har höjts med 2500 på 20 år.

Detta är för att 1995 infördes den allmänna löneavgiften som en dold skatt i arbetsgivaravgifterna. Arbetsgivargifter är annars en dold, uppskjuten lön som ska gå till nödvändiga utgifter för löntagaren som bl.a. a-kassa, ålderspension, sjukpenning och sjukersättning.

När man sänkt skatterna de senaste årtiondena så har dessa till stor del bekostats av att man stadigt utökat den allmänna löneavgiften på arbetsgivaravgifternas bekostnad.

Om vi lät sänka den allmänna löneavgiften som stjäl från arbetstagarnas uppskjutna löner vilket sociala avgifter är, så kunde vi kanske utan att höja skatterna så mycket återställa stora delar av a-kassan, sjukpenningen, sjukersättningen och inte heller höja pensionsåldern men ändå höja lägsta pensionerna till 20000 före skatt.

Det är en bluff från högerns sida att glada arbetare aldrig blir sjuka, förtidspensionerade eller ofrivilligt arbetslösa eller att kroppsarbetare och tjänstemän är arbetsföra efter 65 års ålder.

De flesta av oss eller nån vi känner råkar illa ut någon gång i livet. Löpande bandet förtidspensionerar ofta människor på löpande band genom vållande av förslitningsskador och andra kroppsskador. Vårdarbetare har det också tufft. I takt med att allt fler arbetsplatser slimmats, blir ofta även tjänstemän och akademiker långtidssjuka.

 

Det här inlägget postades i A-kassa, Allmänna löneavgiften, Arbetsgivaravgifter, Deltdsarbetslösa, Okategoriserade, Pension och -sålder, Pensioner, Sjukersättning, Sjukpenning, Sjukskrivningar, Sjukvård, Skatt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.