Academedias grundare: Satsa mindre på elever i behov av stöd

Foto: wixphoto.com

Bengt Stillström, grundare av Academedia, anser att särskilt stöd till de elever som behöver det är slöseri. Skolan kan aldrig bli likvärdig ändå. I DI skriver Bengt, i all förmodad välmening:

” Trots ökade satsningar kommer det att visa sig att den lilla grupp som har svårt med skolan ändå inte presterar i närheten av de andra.

Tyvärr visar det sig också statistiskt att en relativt större andel av dem kommer från en svagare socioekonomisk bakgrund. Detta vet alla, men av någon anledning får man inte säga att inget kan hjälpa upp det.

Låt oss i stället sätta upp andra mål för skolan!”

Resonemanget haltar. Bengt skriver ju själv att en större andel av de elever som behöver extra stöd kommer från en ’svagare’ socioekonomisk bakgrund. Kan det möjligen ha något samband? Kan läsvana, studievana överlag och stöd hemifrån möjligen påverka elevernas resultat? Bengt darrar inte på manschetten i sitt förnekande av det sociala arvets betydelse.

Vår gissning är att Bengt egentligen är oroad över en helt annan sak. Att möjligheten att göra vinst kan begränsas när de rödgröna vinner valet. Kanske vore det på sin plats att han, som vill kalla sig entreprenör, höjer ribban bara lite grann. Till exempel genom att ägna sig åt affärsverksamhet som inte handlar om att profitera på våra skattemedel. Genom att som riskkapitalist faktiskt ta risker.

Alliansfritt Sverige gör en utmärkt analys av debattartikeln här.

 

Det här inlägget postades i Ägande, Ägarskap, Allianspoltik, Det fria valet, Ekonomi, Folkhemmet, Friskolor, Korståget mot välfärden, Kunskapssamhället, Lärarna, Liberalism, Orättvisa, Skola, Val, Välfärd, Valfrihet, Valstrategi, Vänster/höger. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.