Blockskillnad

Rättvisan kommer från en demokratisk vänster. Näringslivet finns inte för sig självt utan är beroende av och till för samhället.

Vi såg särskilt under Alliansregeringen 2006-14 en förtärande och kortsiktig ekonomi som tärde på samhällskapital och den långsiktiga utvecklingen. Misärskapande strukturer är en motsägelsefull samhällsutveckling. Ekonomins ursprung gäller ett realekonomiskt skapande. Detta skapar arbete, framtid och utveckling. Alla ekonomiska handlingar har etiska konsekvenser.

Rösta rött om du önskar ett människovärdigt samhälle!

I det borgerliga drömsamhället råder enorma rikedomsskillnader. Det finns ingen fri skola, vård eller omsorg att tala om.

Alla skulle i ett fulländat borgerligt samhälle få jobba extremt hårt tack vare en avreglerad arbetsrätt. Det skulle vara lätt att förlora jobbet och det skulle råda en stor arbetslöshet med låga ersättningsnivåer i a-kassan om ens några. Hyrorna skulle vara maximerade och standarden ofta bristfällig. Det skulle vara svårt för många men särskilt för låginkomsttagarna att få råd till nöjen. Många jobb skulle vara farliga och arbetsmiljön dålig.

Den borgerliga utopin innebär obegränsad frihet för kapitalägarna och ger alla andra en frihet alltifrån att jobba till ohälsa,  ett liv som jobbsökare eller en träl i armod.

Även med en röd regering, så får man naturligtvis arbeta eller söka jobb. Arbete är att kunna verka i självständighet och att utvecklas. Då försöker regeringen dock se till att folkflertalet får en bra lön, rättvisa arbetsvillkor och en arbetslöshets- och sjukförsäkring värd namnet.

”I bankirernas Europa skall ingen arbetare känna trygghet, anställningarna bli korta och de sociala skyddsnäten så grovmaskiga att bara ömkansvärda undantagsfall fångas upp av dem.  Skatterna skall drivas i botten så att penningströmmarna så gott som ograverade kan flyta mellan länder och världsdelar.”
– Sven-Eric Liedman ur förordet till Pierre Bordieus ”Moteld”
(Brutus Östlings bokförlag, år 2000)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.