Akademiska personalkooperativ är inte socialism

freeimages.com

Bara för att kapitalet inte kan kontrollera akademiker med mycket know-how lika lätt, betyder inte det att kapitalet tänker överge kontrollen över och rätten att profitera på arbetare med mindre eller inget know-how. Marx är inte förlegad som Bo Rothstein försöker påstå.

Att akademiker tillåts göra personalkooperativ av sina före detta ägares företag är bara ett tecken på att akademiker med hög know-how inte har en lika utsatt position på arbetsmarknaden som de anställda eller arbetssökande med lägst know-how. Sådana personalkooperativ är inte tecken på en marxistisk omdaning av samhället instigerad av akademikerna.

Som Mikael Nyberg visar i sin bok ”Kapitalets automatik” så minskar de allt fler golvarbetarnas självständighet när de får en ai-hörlur som ständigt kontrollerande och för dem tänkande förman. Samtidigt blir golvarbetarna allt fler.

Det här inlägget postades i Ägande, Ägarskap, Arbete, Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor, Arbetsmiljö, Arbetsrätt, Automatisering, Avhumanisering, Beslutsfattande, Blockskillnad, Chicagoskolan, Disciplinering. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.