Alla har rätt till en rimlig hyra

Foto: freeimages.com

Moderaterna beslutade i senaste kongressen hösten 2017 att inför valet 2018 verka för att införa ett hyressystem som mer påminner om marknadshyror. Vad innebär det?

I Sverige har vi idag ett så kallat bruksvärdessystem. Det innebär att hyrorna i de allmännyttiga bostadsbolagen sätts utifrån olika sociala faktorer: bostadens läge, närheten till butiker och samhällsservice etc. Tanken är att hyrorna ska vara rimliga. Som bekant behöver alla någonstans att bo. Alliansen vill dock ersätta bruksvärdessystemet med marknadshyror. Hur köpstarka människor är skall avgöra hur och om de får en bostad.

Om hyrorna höjdes betydligt och generellt, så skulle medelklassen få flytta till sämre, billigare lägenheter. Många av de som idag bor i sämre, billigare lägenheter skulle bli hemlösa. De som kunde bo kvar skulle behöva bo extremt trångbott vilket är en hälsofara i sig med risk för bl.a. tuberkulos.

Samhällsekonomin skulle också bli sämre med ett högre hyresläge. Med mer rimliga hyror idag har många råd att inte bara betala sin hyra utan även hålla igång många företag med sin konsumtion av dess företags varor och tjänster. Denna konsumtion vid sidan av hyran skulle minska betydligt med ett generellt betydligt dyrare hyresläge.

Hyresgästföreningen arbetar aktivt för att ”alla ska ha rätt till en god bostad till rimlig kostnad”. Du kan gå med i Hyresgästföreningen här.

PS. Läs mer om de rödgröna planerna för lägre hyror i Göteborg.

Det här inlägget postades i Ägande, Ägarskap, Allianspoltik, Annie Lööf, Centerpartiet, Hyror, Klassamhället, Korståget mot välfärden, Liberalism, Människan och värdet, Marknadshyror, Moderaternas politik, Orättvisa. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.