Alliansfrihet och neutralitet genom att höja vår militära och civila beredskap

Foto: walkman200 på freeimages.com

Alliansfrihet och neutralitet genom att höja vår militära och civila beredskap är vad vi behöver. För vid början för USA:s krig mot terror aktiverade NATO artikel 5 som kräver att alla medlemsländer ska ställa upp till gemensamt försvar. Med detta började USA en preemptive strike krigföring som väl egentligen bröt mot krigets lagar om att endast direkt självförsvarskrig är OK. På olika nivåer involverade NATO sina fördragsstater i krigen i Afghanistan, Libyen och Irak. Vad säger att detta inte kan hända igen. Var dessa krig goda eller nyttiga? Många av dem skapade ett stort efterföljande kaos med vidspredd terror. Nu pekar olika journalister mot en framtida konflikt mellan USA och Kina.

I dessa oroliga tider behöver världen sannerligen en oberoende röst för fredlig samverkan. Svenska soldater på internationella uppdrag har vittnat om respekten där för Sveriges flagga p.g.a. vår neutralitetsprincip och fredssträvan.

Samtidigt är ett land utan kärnvapen mindre militärt aggressivt varför det kan minska risken för att bli anfallen med kärnvapen. Sedan har kärnvapen en viss risk att självantända eller avfyras av fel skäl av misstag.

Trots allt råder fortfarande en gammal balans att Ryssland lämnar Sverige ifred så länge USA gör detsamma och vice versa.

Sedan finns ju risken att ett förstärkt militärt samarbete med det högst ojämlika landet USA på sikt leder till att vi drivs att avveckla det som är kvar av vår välfärd.

Vi behöver fortfarande alliansfrihet och neutralitet genom att höja vår militära och civila beredskap som debattartikeln nedan säger.

https://www.kristianstadsbladet.se/debatt/vi-behover-beredskap-inte-natomedlemskap-da8444d9/

Olika röster om NATO-medlemskap

Ingrid Fiskaa, försvars- och utrikespolitisk talesperson för det norska vänsterpartiet SV:

”Att vara Natomedlem innebär en stor press att anpassa sig till nya förändringar allteftersom. Det som man i dag säger inte alls är nödvändigt för att vara med i Nato, framställs i morgon som ett självklart steg att ta eftersom vi ju är medlemmar.

Sverige måste förstå att Natomedlemskap inte är ett avtal som ligger fast, utan något som skapar en press för fortsatt anpassning.

Pressen märks på fler områden. Till exempel utövar USA hård press på Norge för att inte arbeta mot kärnvapen, vilket inte är konstigt med tanke på hur centrala kärnvapnen är för Nato.

Steg för steg förändras norsk utrikes- och försvarspolitik. Norge har gått från att vara en fredsnation med självständig internationell röst och ett eget starkt försvar, till att bli ett mer beroende och osjälvständigt Natoland.

Omläggningen har oftast pågått i det dolda, utan öppen offentlig debatt och med Natomedlemskapet som det viktigaste argumentet.

Om Sverige ska gå med i Nato så borde det ske genom en öppen och upplyst offentlig debatt. Norges försvarspolitik och den frånvarande debatten är inte ett exempel Sverige borde följa.

Ingrid Fiskaa, försvars- och utrikespolitisk talesperson för det norska vänsterpartiet SV” (Källa https://www.aftonbladet.se/debatt/a/eErQLR/norsk-politiker-nato-har-gjort-norge-mer-sarbart)

Jonathan Power, skribent för New York Times för dagens Arena

”De svenska politikerna tycks ha bestämt sig för att gå med i Nato. Men det är en farlig väg att gå. Ett Natomedlemskap gör att Sverige frångår en tradition av konsensus och satsning på välfärdsstaten. Det skriver Jonathan Power tidigare kolumnist för utrikesfrågor för International Herald Tribune och nu skribent för New York Times”
Jonathan Power, skribent för New York Times för dagens Arena
Källa: https://www.dagensarena.se/essa/nato-sverige-leker-med-elden/

Daniel Ellsberg, insatt, tidigare NATO-medarbetare

”– Svenskarna har hedrat mig med utmärkelser och jag har många vänner där. Jag beundrar Olof Palme och framför allt Greta Thunberg. Sverige skulle kunna återupprätta sitt anseende som en nation som står för nedrustning och avspänning. Ett slags global moralisk pelare. I stället är ni nu beredda att liera er med de mörka krafterna som sysslar med kapprustning och hotar att utplåna mänskligheten.”
Daniel Ellsberg, insatt tidigare NATO-medarbetare
Källa: https://www.dn.se/varlden/visselblasaren-som-jobbat-for-pentagon-uppmanar-sverige-att-sta-utanfor-nato/

 

Det här inlägget postades i A-kassa, Antisociala reformer, Arbete, Arbetsmarknadsfrågor, Arbetsmiljö, Arbetsrätt, Bidrag, Jämlikhet, Kina, Nationalstatens rätt, Nato, Pension och -sålder, Pensioner, Sjukersättning, Sjukpenning, Sjukvård. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.