Åtstramningspolitiken och kampen om oljan är bovarna

Foto: freeimages.com

Foto: freeimages.com

När IS rekryterar soldater, så marknadsför de sig inte i Mellanöstern och Nordafrika med religiösa visioner utan med tankar om ett muslimskt folkhem. Det appellerar till alla de fattiga människor i dessa länder som har det nästan omöjligt att få jobb och kunna bilda familj.

Detta förtar inte det individuella ansvaret för terrorister. Vi måste kraftigt bekämpa alla som tar till våld mot det öppna samhället vare sig de är högerextremister, islamister eller något annat.

 

 

 

Men det finns oftast såväl en individuellt som strukturell aspekt på allting. Vi måste både bekämpa terroristen och fattigdomen för så många i världen som är grogrunden för terrorism och extremistiskt våld.

Många av de senaste årens krig i Irak, Syrien och Libyen och missämjan mellan Iran och Väst har alla ägt rum i oljeländer. Dessa krig sluter jag mig till är orsakade i en kamp om den sista oljan oavsett vilka konsekvenser den kampen leder till för världen.

Nyliberalismen har aldrig varit bra, men nu är den livsfarlig för allt de rödgröna anser gott. Det behövs en grön, vänstersocialdemokratisk och keynesianistisk New Global Deal.

Det här inlägget postades i Fattigdom, Folkhemmet, Försvaret, Främlingsfientlighet, Framtid, Fred, Hatbrott, Intolerans, Islam, SD, Sysselsättning, Terrorism, Terrorist, Välfärd, Vänster/höger, Värderingar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.