Avregleringen av Apoteken: sämre utbud och lägre kvalitet

Foto: freeimages.com

Foto: freeimages.com

Sverige hade fram till 2009 ett ytterst välfungerande apoteksväsende. Läkemedel kunde beställas från andra apotek. Apoteken var skyldiga att hålla läkemedel i lager. Sedan 2010 är det dock, i praktiken, fritt fram för enskilda näringsidkare att öppna apotek.

Resultaten har inte låtit vänta på sig. Numera saluför apotek bland annat choklad, glass och smink. Det är problem med lagerhållningen, trots ett sent infört gemensamt system. Folkhälsoministern Gabriel Wikström säger i Aftonbladet:

”– Det finns problem med lagerhanteringen. Med allt dyrare läkemedel måste man inse att även för ett litet apotek är det en risk att sitta på dyra läkemedel som man inte får betalt för förrän i efterskott. Här finns en problematik, det måste utredningen titta på.”

Unionen skriver om hur personalen på grund av vinstkraven pressas alltmer.

Det blev fler apotek. Av tveksam kvalitet. Men mest i tätort. Myndigheten Tillväxtanalys skriver:

”Inte något nytt apotek har etablerats i områden med en låg eller mycket låg tillgänglighet till tätorter.”

Sammanfattningsvis: kvaliteten blev på, i stort sett alla områden, sämre. Men privata bolag fick leka affär. Bra för dem. Dåligt för medborgarna. Med risk för människors liv.

Det här inlägget postades i Ägande, Ägarskap, Allianspoltik, Antisociala reformer, Arbetsrätt, Avregleringar, Nyliberalism, Privatisering, Vänster/höger. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.