Borgerlig grymhet ineffektiv

Arbetslösheten har ökat under den borgerliga regeringen. För varje jobb skapat genom skattesänkningar hade fler kunnat skapas genom utbyggnad av den underbemannade, samhällsnyttiga offentliga sektorn. Samtidigt får endast var tredje arbetssökande någon a-kassa alls.

”Arbetsmarknadsutskottets ordförande Tomas Tobé (M) skriver bland annat i Expressen:

Jobbskatteavdraget, förändringarna i A-kassan och sjukförsäkringen tillsammans med bättre villkor för företagande och entreprenörskap har lett till att sysselsättningen ökat med 172 000 personer sedan 2006.” (Källa Alliansfritt Sverige)

Trots att metoden sågats redovisar borgarna arbetslöshetsstatistiken i absoluta tal. I relativa tal där man jämför antalet som fått jobb med antalet som tillkommit på arbetsmarknaden, har sysselsättningen minskat. Det medger t.o.m. den borgerliga tidningen Expressen. Enligt den tidningens faktauppgifter har ungdomsarbetslösheten ökat från 19,9 % under socialdemokraternas sista regeringsår till 20,8 % i december 2011.

Samtidigt har borgarna gjort a-kassan mer restriktiv. Detta har lett till att:

  • 64 % av de arbetssökande får inte a-kassa
  • Endast 20 % av de arbetssökande under 25 år fick ersättning från a-kassan förra året.
  • Endast 25 % av de unga arbetssökande fick socialbidrag

Att kombinera en icke-fungerande arbetsmarknadspolitik med restriktiv a-kassa skapar misär, kanske t.o.m. hemlöshet och svält för väldigt många.

Lösningar för att få ned arbetslösheten:

– bygg ut offentlig sektor. Kostnaden för ett jobb skapat genom skattesänkning är hutlös. Finansdepartementet har beräknat självfinansieringsgraden per jobb skapat genom jobbskatteavdraget till 40-50 %. Det torde betyda att vi skulle kunna ersätta varje privat jobb skapat genom jobbskatteavdraget med 2 jobb i offentlig sektor som är kraftigt underbemannad och därtill samhällsnyttig.

– öka möjligheterna att läsa upp ens betyg på komvux

– bygg ut arbetsmarknadsutbildningarna och gör det möjligt för den långtidsarbetslöse som har slut på studiemedel att läsa in en ny kompetens även på universitetet med en utvecklingspeng bekostad av det offentliga.

Eftersom vi pga ständig effektivisering, automatisering, finanskris och outsourcing till låglöneländer, inte kommer att se full sysselsättning under överskådlig tid, måste vi ha generösa regler för a-kassa, socialbidrag, sjukpeng och sjukersättning så att inte folk hamnar i fattigdom och misär.

Övriga källor:

http://approximationer.blogspot.com/2012/01/reinfeldt-ljuger-om-jobben.html

http://lotidningen.se/2009/04/30/usel-a-kassa-for-unga-under-25/

http://www.expressen.se/nyheter/oppenhet-bygger-ett-starkare-sverige/

http://www.dn.se/ekonomi/reinfeldt-forsvarar-tuffa-krav-for-a-kassa

Det här inlägget postades i A-kassa, Ägarskap, Arbetsskapande, Automatisering, Bank- och finanskriser, Barnfattigdom, Bidrag, Effektivitet, Ekonomi, Fattigdom, Finanskrisen, Fördelningspolitik, Framtid, Globalisering, Kunskapssamhället, Lågkonjunktur, Offentlig sektor, Orättvisa, Personlig utveckling, Sjukskrivningar, Socialförsäkringar, Utbildning. Bokmärk permalänken.

1 svar på Borgerlig grymhet ineffektiv

  1. Lee skriver:

    Arbetslösheten har ökat under den borgerliga regeringen. Ersättningarna har blivit svårare att få. Ursäkta mig, men vem vinner på det här? Inte folkmajoriteten, i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.