Dags att minska stressen i arbetslivet

Foto: Chance Agrella/freerangestock.com

Det är dags för ett nytt arbetsliv. Där vi hinner med våra arbetsuppgifter och inte bränns ut. Kollega  (nr. 1, 2017) har låtit Novus intervjua drygt 1 000 tjänstemän om deras arbetsvillkor. Resultaten är alarmerande:

  • 58 % har besvär relaterade till stress i arbetet.
  • 67 % kan inte lämna över arbetsuppgifter vid tidspress.
  • 61 % hinner inte med arbetsuppgifterna utan övertid.

Vad kan vi göra åt situationen? Det är viktigt med facklig organisering med tydliga  krav riktade mot arbetsgivaren. Lika viktigt är det att i vardagen komma överens med ens arbetskamrater om att inte låta någon utsättas för en skadlig arbetsbelastning. Om vi tar ansvar för varandra och sätter stopp så får vi ett friskare arbetsliv. När färre sjukskrivs så minskar naturligtvis samhällets utgifter för sjukskrivningar och fler kan stanna längre i arbete. I längden tjänar vi alla på ett humant arbetsliv.

PS. SvD har samlat flera läsvärda artiklar om utbrändhet här.

Det här inlägget postades i Ägande, Ägarskap, Chicagoskolan, Fackligt, Kapitalism, Kontrollsamhället, Kortsiktighet, Milton Friedman, Moderaternas politik, Nyliberalism, Sociala strukturer, Strejk och strejkrätt, Stress, Tillväxt, Vänster/höger, Värderingar, Vinst, Vinsttak, Yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.