De rödgröna fortsätter att leverera

Foto: www.freeimages.com

Ekonomerna spår enligt Affärsvärlden att högkonjunkturen för svensk industri under de rödgrönas styre fortsätter att ånga på i flera år till och att även sysselsättningen kommer att vara fortsatt hög. Det här tidigare inlägget förklarar faktiskt varför det är logiskt att det historiskt sett är vanligare med högkonjunktur under röda och nu även under rödgröna regeringar.

 

Med nya ord skulle jag kunna säga att man ska inte se produktion och konsumtion som två väsensskilda begrepp. Det är två sidor av samma mynt. Finns det inget behov av eller möjlighet för folkmajoriteten att konsumera, så finns det ingen anledning eller förutsättning för produktion.

Fler ekonomiska flöden leder från de producerande och konsumerande löntagarna till vinstansamling hos Kapitalet än tvärtom. Därför behövs det skatt som omfördelar för att hålla hela folket välmående och därmed även produktionen och konsumtionen igång.

Ledande ekonomer säger också att höjd a-kassa som de rödgröna infört, en generös sjukpenning/sjukersättning och lagom höga socialbidrag fungerar som automatiska konjunkturstabilisatorer genom att de fattigaste konsumerar alla intäkter de får till skillnad från de mer bemedlade som sparar mycket. Konsumtion håller igång sysselsättningen mycket mer effektivt än privat sparande.

Det behöver dock inte bara röra sig om miljöfarlig konsumtion som kläder, prylar och resor. Om vi konsumerar mer av det offentliga, så har denna produktion/konsumtion inte samma miljöpåverkan som den privata. Vi kan också konsumera/producera mer kultur.

Men den stora miljölösningen är vänsterstrukturell. Individerna klarar inte av och bör heller inte bära ansvaret för att göra samhället miljövänligt genom ett asketiskt leverne eller källsortering. Det finns teknik för att automatisera källsorteringen i fabriker. Denna gör även sorteringen effektivare och mer korrekt än privatpersoner. Om vi använder oss av mer miljövänliga energikällor trots motstånd från fossilenergiproducenterna så löser detta de flesta problem. Det görs redan stora landvinningar i fabrikationen av konstgjort kött utan samma koldioxid- och metanutsläpp.

Det här inlägget postades i A-kassa, Ägande, Äldreomsorg, Äldrevård, Allianspoltik, Allmänbildning och dess betydelse, Antisociala reformer, Arbetslöshet, Arbetsskapande, Bidrag, Blockskillnad, Bostäder, Demokrati, Effektivitet, Ekologi, Ekonomi, Energi, Finanskrisen, Finansmakten, Folkhemmet, Fördelningspolitik, Försäkringskassan, Forskning, Framsteg, Framtid, Investeringspolitik, Jämnlikhet och feminism, Kapitalism, Keynesianism, Klassamhället, Klasskamp, Klimat, Konsumtion, Köpkraft, Korståget mot välfärden, Kortsiktighet, Krispolitik, Kvalitet, Lågkonjunktur, Ledarskap, Lycka, Makt, Människan, Människan och värdet, Myter, Nyliberalism, Offentlig sektor, Oljan, Rättvisa, Samhälle, Samhällsvision, Samverkan, Självständighet, Sjukersättning, Sjukpenning, Sjukskrivningar, Sjukvård, Skatt, Skola, Slaveri, Sociala strukturer, Socialbidrag, Socialförsäkringar, Solidaritet, Stefan Löfven, Stefan Löfven, Strategisk utveckling, Sveket mot Sverige, Svenska modellen, Sysselsättning, Välfärd, Vänster/höger, Vård, Värderingar, Vinst, Vinsttak, Vision. Bokmärk permalänken.

1 svar på De rödgröna fortsätter att leverera

  1. Joel skriver:

    Alltid intressant och lärorikt att få ta del av dina artiklar. Lycka till 2017!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.