En nystart för Sverige

Foto: http://www.freeimages.com/

Foto: http://www.freeimages.com/

Framtiden tillhör de länder som ligger först i teknikutvecklingen. Teknik och matematik är några av de kunskapsområden många har svårast för. Då behövs ett solidariskt utbildningssystem som ger goda ekonomiska och övriga studievillkor långt in i vuxen ålder.

Samtidigt slås många sektorer ut i teknikutvecklingen. Då behöver folk ha möjlighet att vidareutbilda sig både på universitetsnivå och i arbetsmarknadspolitiska program.

Därför behöver inte bara studievillkoren vara bra utan även arbetslöshetsförsäkringen.

Men även om tekniska och naturvetenskapliga yrken är särdeles viktiga, så hade samhället heller inte klarat sig utan journalister, vårdbiträden, brandmän, läkare, sophämtare, behandlingsassistenter med flera.

Alla är lika värda och alla måste ges en grundtrygghet som är relativt hög. Ska man vara ekonomiskt krass, så behövs även de som inte kan jobba ändå som konsumenter för att hålla uppe ekonomins vinster.

.Eftersom alla behövs, måste alla ha råd att bo bra och billigt. Gör offentliga satsningar på prisvärda hyresrätter. Ett annat alternativ som bl.a. Göteborgs stad prövat med framgång är att villkora uthyrning av kommunal mark för flerbostadsbyggande med att en stor del ska vara billiga och bra hyresrätter.

Den höga kunskapsnivån som dagens och framtidens samhälle kräver, gör att vi måste underlätta för klassresor och att ta hand om begåvningar bland utlandsfödda. Begåvning ärvs slumpartat mellan samhällsgrupper. Vi behöver varenda begåvning vi kan få tag på var den än uppenbarar sig. Av samma anledning bortsett från att anständigheten kräver det, behöver vi en generös asylpolitik.

Och en begåvning från en fattig grupp lär inte bara bry sig om sig själv utan vill att samhället tar hand om hans gamla föräldrar, hans handikappade syster, hans barn och hans bror som blev personlig assistent.

Vi behöver bygga ut offentlig sektor för att dels ta hand om alla de områden som är eftersatta och samhällsnödvändiga idag, dels för att avlasta alla som är på gränsen till utbrändhet idag och för att ge alla en chans att bidra.

Vi behöver bygga upp en offentlig myndighet som forskar på samhällsnödvändig utveckling. Två saker som behövs idag är miljövänlig energi och en ersättning för antibiotikan.

Alla människor är inte starka. De orkar inte med alla plikter och absolut inte ett så välorganiserat liv som källsortering kräver. Därför behöver vi inrätta en källsorteringsmyndighet. Där kunde folk med robothänder arbeta med att källsortera så att inget bränns i onödan och att så mycket återvinns som möjligt.

Vi behöver värna kulturen och de fria massmedia så att vi hela tiden granskar samhällsutvecklingen så att den leder till demokrati och ett högt människovärde för alla i Sverige och världen.

Teknikutvecklingen, ekonomin och sist men inte minst människovärdet kräver att vi skapar ett gott samhälle där alla får komma med på resan mot framtiden.

Det här inlägget postades i A-kassa, Äldrevård, Arbetskraftsinvandring, Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor, Arbetsrätt, Arbetsskapande, Automatisering, Barnomsorg, Bidrag, Blockskillnad, Bostäder, Demokrati, Den trefaldiga ekonomin, Det fria valet, Effektivitet, Ekologi, Ekonomi, Energi, Fackligt, Fattigdom, Folkhemmet, Fördelningspolitik, Främlingsfientlighet, Framsteg, Framtid, Frihet, Funktionshinder, Globalisering, Handikappfrågor, Högkonjunktur, Hyror, Invandring, Investeringspolitik, Keynesianism, Klassamhället, Klasskamp, Klassresa, Klimat, Konkurrens, Kunskapssamhället, Lönebidragsanställningar, Lönefrågor, Makt, Människan, Människan och värdet, Miljöpolitik, Miljöteknik, Offentlig sektor, Omsorg, Orättvisa, Personlig utveckling, Plikter, Psykisk ohälsa, Psykisk sjukdom, Robotisering, Samhälle, Samhällsvision, Sjukersättning, Sjukpenning, Sjukskrivningar, Sjukvård, Skatt, Socialbidrag, Socialförsäkringar, Solidaritet, Svenska modellen, Sysselsättning, Teknik, Tillväxt, Utanförskap, Utbildning, Utförsäkring, Utikespolitik, Utopi, Utsatta yrken, Välfärd, Valfrihet, Vänster/höger, Vård, Värderingar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.