En politik för alla är lösningen

Ungefärliga siffror: Sedan den aktiva statliga politiken för bra, billiga bostäder till alla upphörde runt 1991 har kostnaderna för att bo i bostadsrätt ökat med 41 % och för dem som bor i hyresrätt med 120 %. Tur att utvecklingen går åt rätt håll. Har också läst att man skulle kunna bygga 100 000 billiga, bra hyresrätter om året om man omdirigerade subventionerna genom ränteavdrag för villor och bostadsrätter till subventioner av byggandet av hyresrätter. Jag förstår faktiskt inte varför de blå som helhet är för marknadshyror. Visst gynnar det fastighetsägarna men all annan privatkonsumtion skulle minska betydligt eftersom folk inte skulle ha råd till mycket annat än hyran.

Redan nu har folk svårt att följa den borgerliga arbetsmarknadspolitiken och flytta dit jobben finns, för det saknas boende där jobben finns. Även studenter har svårt att flytta dit universiteten och högskolorna finns av samma anledning.

Samtidigt har det blivit allt svårare att hitta jobb. Som akademiker får man några år efter examen vara glad att klara sig på samma ekonomiska nivå som lågavlönade arbetare gjorde 1991. Utan universitetsexamen är det för många än svårare.

Vi behöver skapa jobb åt alla och öka anställningstryggheten. Sänk skatterna och förbättra socialförsäkringarna för mindre småföretagare men återställ alla andra inkomstskatter till nivåerna runt 2006. Då får vi pengar till att bygga ut den offentliga sektorn i takt med att jobben rationaliseras bort i den privata industrin.

När alla får jobb, mår folk bättre och avstår i väldigt hög grad från såväl kriminalitet som ojämlika och främlingsfientliga åsikter. Då blir alla bostadsområden betydligt tryggare och då har vi inte längre behov av att fjärma oss från varandra i friskolor. När alla får jobb, minskar kostnaderna för arbetslösheten men även för sjukskrivningarna. Då fler finns för att utföra samma arbetsuppgifter, minskar nämligen arbetsbelastningen och därmed sjukskrivningsorsakerna.

Det här inlägget postades i Arbete, Arbetsdelning, Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor, Arbetsskapande, Automatisering, Bidrag, Blockskillnad, Bostäder, Brott och straff, Effektivitet, Ekonomi, Fattigdom, Folkhemmet, Fördelningspolitik, Främlingsfientlighet, Framsteg, Framtid, Hyror, Invandring, Investeringspolitik, Jämnlikhet och feminism, Kapitalism, Keynesianism, Klassamhället, Klasskamp, Klassresa, Korståget mot välfärden, Kortsiktighet, Kunskapssamhället, Lönefrågor, Lycka, Människan, Människan och värdet, Marknadspolitik, Offentlig sektor, Orättvisa, Rasism, Rättvisa, Självständighet, Sjukskrivningar, Sjukvård, Skatt, Skola, Sysselsättning, Tolerans, Utanförskap, Utopi, Utsatta yrken, Våld, Välfärd, Vänster/höger, Vision. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.