Euron mosar nationer. Byggd på ekonomiska felaktigheter.

Krismakarna Anders Borg och Fredrik Reinfeldt sprider sina myter om än det ena och än det andra.  Borg säger om Grekland: ”De lever över sina tillgångar.” Tiden gäller demokratins framtid.

 Grekland anslöt sig 1981 till EG. Redan då fanns krisen. EG/EU har kastat ved in i den grekiska brasan sedan 80-talet. Det berättar inte Borg. OECD varnade.

Den amerikanska senaten har riktat extremt hård kritik 2011 mot hur Goldman Sachs agerade under finanskrisen och i Greklands skuldkris, som maskerade den verkliga skulden.Med euron förändrades allt det och nu måste Europa välja mellan pest och kolera.

Skulderna är bara ett symptom. Egentligen handlar eurokrisen om att Sydeuropa aldrig lyckats hålla jämna steg med konkurrenterna från Nordeuropa. Så länge varje land hade sin egen valuta var det ingen tragik i detta. Skillnaderna i produktivitetsutveckling kunde då regleras med att den tyska D-marken årligen förstärktes någon procent mot de svagare konkurrentländerna. eurokrisens scenarier visar hur arbetskraftskostnaden per tillverkad enhet har förändrats sedan euron infördes.

Under lång tid har en elit förstört skattesystemet med ett vattentätt fusk. Utan ett fungerande skattesystem kan inget samhälle fungera. EG/EU måste ha känt till detta och blir så medansvarig till utvecklingen. Greklands folk har fått leva under Kafkaliknande regleringar och närmast medeltida skråmonopol. I Världsbankens sammanställning av ekonomisk frihet hamnar Grekland på plats 135, 150 och 155 av totalt 183 länder när det gäller friheten att starta företag, registrera egendom och skydd för investeringar.

Den tidigare kommissionären och nu Italiens konseljpresident Mario Monti uttalade sig öppet som ”chockdoktrinens” anhängare på en konferens i mars 2011, då han utropade :

”Tack, Grek-krisen!”

Anders Borg är hängiven såväl verklig kris som inbillad kris. 2006 fanns en uppgång i Sverige efter S-regeringars saneringar. Med Borg blev det nystart på kris. Att angripa hela det sociala systemet, privatisera, förstöra framtida samhällsförutsättningar och öka klyftorna med skattesänkningar blev modellen.

Euron är en monetär konstruktion som saknar motstycke i historien. Hela EU saknar motstycke. Ett projekt sedan 1947. Med en elit! ECB gjorde EMU-länder till skepp utan roder. De blev vrak.  

ECB är lika orimlig som att installera en termostat i Bryssel som ska reglera värmen i husen runt om i södra, västra, östra och norra Europa. Antingen blir det för varmt eller för kallt. Central-styrningen blir till en väldig suboptimering.

Alla länder är som personer med olika förutsättningar, kulturer och tillgångar.

De medlemsstater som använder euron som valuta och som därmed är en del av valutaunionen, har då överlåtit sin monetära politik till Europeiska centralbanken (ECB) och Europeiska centralbankssystemet (ECBS).

Vi har i ECB en centralbank utan koppling till en enda politisk enhet, men som gör anspråk på att driva ett monetärt system för elva olika länder. Vart och ett av dessa länder har kastat bort nyckeln. En monetär Union – ett monetärt system som skapar pengar genom skuld.  Försvaret av denna gemensamma valutan krisernas motor. Bakom skynket finns IMF. Samma gällde det svenska kronförsvaret 1991-1994 som fick Sverige att förblöda.

Genom EU sker en strukturomvandlingen av produktion och distribution. En större industrialisering och centralisering för storskalighet har skett där t.o.m potatis ska transporteras från Belgien till  Sverige.

Ekonomen Paul Krugman har påpekat att Spanien nu har nästan lika stora ekonomiska problem som Grekland, men utan att landet vare sig har fifflat med redovisningar eller brutit mot EMU:s regler för underskott och skuldsättning. Också Portugal, Irland och Italien har ekonomiska svårigheter, men ingen påstår än så länge att orsaken skulle vara lata arbetare.

Paul Krugman anser att Grekland kommer att tvingas lämna euron. Och varnar för att ett utträde riskerar att splittra hela eurozonen.

– Problemet för Grekland är att landet inte har en egen valuta, vilket gör dem väldigt sårbara, sade han nyligen en BBC-intervju.

Han är också mycket kritisk till åtstramningspolitiken inom EU där Tyskland är vägledande.

– Jag tror att Grekland måste lämna euron. Det finns inga andra vägar

Kraschen 2008 är ett dråpslag rakt över.

Ekonomipristagaren 2001 Joseph Stiglitz allmänt känd som en av de ekonomer som tidigt varnade för den amerikanska bolånebubblan och riskerna för en ny finanskris.

Han har kallat EU-ledarnas åtstramningspolitik för en ”självmordspakt”.

– Det är som en medeltida åderlåtning. Men ofta när man tappade patienten på blod så blev den bara sjukare. Svaret blev då att tappa ännu mer blod till patienten nästan dog. Det som händer i Europa är som en gemensam självmordspakt, sade han i januari till The Telegraph.

Den tyske ekonomen och tidigare chefen för Bundesbank Hans Tietmeyer sa inför sjösättandet av EMU att valutaunionen var som en ”tryckkokare utan säkerhetsventiler”. När möjligheten att devalvera sig ur kostnadskriser försvunnit skulle ”fackliga och sociala rättigheter kokas mjuka – eller till mos”. Vi ser att det sker.

Jonas Ljungberg, professor i ekonomisk historia, har räknat ut att ett EMU-land som Irland i början av 2000-talet hade behövt fyra till fem procentenheter högre ränta för att stoppa den inhemska kostnadsökning som idag skadar konkurrenskraften.

Tony Johansson, doktorand i ekonomisk historia, har pekat på:
”Samtidigt som världens ekonomiska makthavare är överens om att den globala krisen ska mötas med expansionspolitik, ordineras de hårdast drabbade EMU-länderna och länderna i unionens väntrum motsatt medicin i form av deflationspolitik, som vore den hämtad från depressionens 30-tal. Och resultatet i form av massarbetslöshet liknar också mest 1930-talet.”

Den franska ekonomen Jean-Paul Fitoussi vid Institut d’Études Politiques i Paris konstaterar att den grekiska svältkuren inte ens kommer att leda till att landet kan betala sina skulder. ”Deflation ökar skuldbördan, så [Grekland] hamnar i en ond cirkel som leder mot helvetet”, säger han till International Herald Tribune 2 maj 2010.

EMU-vänliga ledare kallar grekernas protester på gatorna i Aten för ett hot mot demokratin. Det är uppenbarligen precis tvärtom. Grekerna slåss för att återvinna en demokrati som tagits ifrån dem. Den kampen handlar lika mycket om vår framtid som Greklands.

Se ”Den tyska planen för Europa” : https://www.redjustice.net/?p=10165

EU är inte byggt på den ekonomi som lyder under naturlagarna utan det som utgörs av  marknadslagar.

EU är ett omodernt projekt. Det är ekonomiskt okunniga som byggt EU-projektet. De är endast tänkare som suboptimerar fria flöden av pengar och kapital. Människor förminskas till flöden av arbetskraft.

Marknadsekonomin bygger på tillgång och efterfrågan som ställer samhälle och natur utanför.

Källa
http://www.aftonbladet.se/kultur/article7102000.ab

Det här inlägget postades i Arbetslöshet, Avregleringar, Bank- och finanskriser, Demokrati, Finanskrisen, Framtid, Frihet, Grekland, Marknadspolitik, Opinionsbildning, Orättvisa, Postdemokrati, Privatisering, Protester, Självständighet, Solidaritet. Bokmärk permalänken.

1 svar på Euron mosar nationer. Byggd på ekonomiska felaktigheter.

  1. Skvitt skriver:

    Bra skrivet!
    /Skvitt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.