Fackförbund kräver återställd pension också för de mest utsatta

freeimages.com: Jose Luis Navarro

”Vi kräver ett reformerat pensionssystem som kraftigt höjer pensionerna för låg- och medelinkomsttagare och samtidigt säkerställer att de med slitsamma yrken kan gå i pension när kroppen ­säger ifrån, utan att riskera att bli fattigpensionär.

 

 

 

Så skapar vi ett rättvist pensionssystem:
Inför en ventil som gör det möjligt för den som är utsliten att gå i pension i förtid – utan att riskera att bli fattigpensionär. Då krävs en förändring av de extremt hårda krav som finns i dagens sjukförsäkring. Arbetsprövningen för den som fyllt 61 år bör endast göras mot individens arbetsgivare. För den som är arbetslös bör arbetsprövningen i stället göras mot individens yrke.
Straffa inte den som varit ofrivilligt borta från arbetsmarknaden. Är du borta från ditt arbete på grund av sjukdom, föräldraskap eller arbetslöshet ska din pensionsavsättning baseras på din lön och inte din tillfälliga ersättning. Alla har rätt till en trygg pension!
Byggnads nya rapport ”Knegarpension – kompensation för hårt arbete” visar att det är möjligt, och i vårt grannland Danmark genomfördes nyligen en stor pensionsreform just med syftet att kompensera de som arbetat hårt ett helt liv.
En svensk garantipensionär får inte ens hälften av vad hen hade fått i Danmark och faktum är att Sverige har några av Nordens lägsta pensioner. Det kan ingen politiker, oavsett färg, vara stolt över.”

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Sineva Ribeiro, förbundsordförande Vårdförbundet

Det här inlägget postades i Arbetslöshet, Blockskillnad, Folkhemmet, Livslängd, Lönefrågor, Pension och -sålder, Sjukersättning, Sjukpenning, Sjukskrivningar, Vänster/höger. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.