Fler hyresrätter bra för ekonomin

Fler hyresrätter är bra för alla.

Foto: freeimages.com

Foto: freeimages.com

Yngre och personer med lägre inkomst kan få en bostad med rimlig standard till en rimlig kostnad. Den som bor i en hyresrätt har även ett så kallat besittningsskydd. Du bor tryggt i en hyresrätt och slipper betala en kontantinsats.

Eftersom hyresrätten inte är till försäljning på den öppna marknaden går det inte att spekulera i den. Att låna till en bostadsrätt är inte utan risk. Svenskarna har redan i dag en mycket hög belåningsgrad. Den som utöver exempelvis studielån även har ett större bolån hamnar i en utsatt position om denne blir arbetslös eller får ett inkomstbortfall av andra skäl. Då priserna på bostadsrätter har stigit kraftigt de senaste åren finns det skäl att tro att det är en bostadsbubbla. En bostadsbubbla som är på väg att spricka. Nu är det inte bara vänstern som påstår detta utan till och med etablerade mäklare varnar för en eventuellt kommande prisnedgång.

Lösningen på bostadskrisen är att bygga fler hyresrätter.  Inte fler bostadsrätter. Hyresrätter ger en stabilare en ekonomi genom en lägre belåningsgrad. Det minskar en osund spekulation. Därtill får fler grupper med låga inkomster får tillgång till ett gott boende.

Sist, men inte minst står det i regeringsformen, 2 §, att det offentliga skall se till att alla medborgare har en bostad:

”Särskilt ska det allmänna trygga rätten till arbete, bostad och utbildning samt verka för social omsorg och trygghet och för goda förutsättningar för hälsa.”

PS. Här kan du läsa mer om Göteborgs kommuns arbete för fler hyresrätter. DS.

Det här inlägget postades i Belåning, Bostäder, Ekonomi, Folkhemmet, Hyror, Offentlig sektor, Samhälle, Spekulation, Svenska modellen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.