Bättre kompetens- och arbetsmiljöutveckling leder till bättre jobbmatchning

Tyvärr går arbetslivsutvecklingen idag mot att människor hunsas som robotar i militanta system som endast gynnar ägarna kortsiktigt. Militanta organisationer är ineffektiva och leder till ökad ohälsa och samhällsförluster såsom nu sker inom SJ och inom vårdfabrikerna. Det leder slutligen till att det uppstår brist på många sorters kompetenser inom olika branscher av arbetslivet.

Ofta behövs det folk inom slitiga och lågbetalda yrken som förskollärare eller sjuksköterska. Eller så behövs det civilingenjörer, ekonomer och IT-utvecklare. Dessa yrken finner många för tunga, svåra, ohälsosamma eller inte tillräckligt inriktade på vad det innebär att vara människa.

Vi ska vända på arbetslivsutvecklingen så att så många yrken som möjligt går från att vara ohälsosamma och icke-utvecklande till att bli hälsosamma, kreativa, samverkande och meningsfulla.

Då behöver vi förbättra villkoren för dessa bristyrken så att folk finner dem attraktiva. Det kunde finnas tekniska baskunskapsskolor för arbetslösa där den arbetssökande kunde skaffa sig en teknisk grundkompetens och förförståelse under lustfyllda former. För sjuksköterskor och förskollärare gäller det att öka personaltätheten, tänka på arbetsmiljö och öka lönerna så att folk lockas även till dessa yrkesområden.

För den som redan har en kvalificerad utbildning eller yrkeserfarenhet, ska det finnas  andra möjligheter till utvecklingspengar för att utbilda sig till det man känner sig bäst på.

I framtiden behöver vi tänka på kompetensutvecklingsmöjligheter hela livet, en stark betoning på arbetsmiljöutveckling och en jämlik löneutveckling för att människor ska söka sig dit där de behövs.

Arbete är inte enbart till för att skapa lön och vinst. Det är en viktig ingrediens för att ge människor en meningsfull sysselsättning där de får ge uttryck för sin kompetens att skapa nytta för någon eller göra samhället bättre.

Det här inlägget postades i Arbetslöshet, Bristyrken. Bokmärk permalänken.

1 svar på Bättre kompetens- och arbetsmiljöutveckling leder till bättre jobbmatchning

  1. Lee skriver:

    I längden skapar vi både materiellt och andligen rikare samhällen om vi hjälper varandra istället för stjälper varandra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.