Förbjud inte vanligt folks nödvändiga rörelsefrihet

Foto: Pixabay

Nu under Covid-19 är bilen en extra stor förutsättning för livskvalitet och nödvändig rörelsefrihet för dem som är 70+.

I Göteborg har den styrande, borgerliga Alliansen beställt en utredning för att se vad som skulle hända om man införde miljözoner i centrum där bilar äldre än år 2009 skulle vara förbjudna. Miljöpartiet stödjer utredningen och vill gå än längre och ha zoner där bara helt fossilfria fordon som elbilar är tillåtna.

Lösningen är istället utbyggd kollektivtrafik, mer forskning på miljövänliga fordon och energi, inte zoner med förbud för bilar tillverkade från före 2009. Typiskt Miljöpartiet att lasta individen för strukturella problem. Vi förväntade oss bättre av Alliansen som annars brukar försvara individens frihet. Socialdemokraterna motsätter sig förbudet av jämlikhetsskäl. Bra av #socialdemokraterna

I stort sett hela det moderna samhället bygger på tillgång till egen bil för att vara tillgängligt. Särskilt gäller detta förorterna där de lågavlönade bor. Då kan man inte i praktiken förbjuda bilen för låginkomsttagare.

Hur mycket ska polisen behöva hålla koll på och hur stor ska poliskåren bli när allt mer vardagsfrihet blir kriminaliserad?

Läs mer här!

 

Det här inlägget postades i Ägande, Alliansfrihet, Allianspoltik, Antisociala reformer, Arbetsresor, Bilanvändande och -ägande, Effektivitet, Ekonomi, Folkhemmet, Fördelningspolitik, Framtid, Frihet, Hälsa, Integritet, Jämnlikhet och feminism, Klassamhället, Klasskamp, Kollektivtrafik, Kontrollsamhället, Kortsiktighet, Miljöpolitik, Miljöteknik, Nyliberalism. Bokmärk permalänken.

3 svar på Förbjud inte vanligt folks nödvändiga rörelsefrihet

  1. Jan Wiklund skriver:

    Helt korrekt! Men ett nödvändigt steg på vägen mot det fossilfria samhället är att minska biltvånget, som slår hårdast mot dom som har lite pengar. Bland annat genom att successivt lägga ner svåråtkomliga förorter och bygga traditionella städer med gångavstånd.

    Jo, det tar tid. Men hus har en ekonomisk livstid på ca 50 år, och de flesta hus i förorter är äldre än så.

  2. Jan Wiklund skriver:

    Hyresgästföreningens förslag på vilka delar av de tio största städerna i Sverige som är värda att satsa på finns på https://www.hyresgastforeningen.se/globalassets/globalt-innehall/rapporter/programpolicies/alla-far-plats-i-staden_160615_webb.pdf

    Rimligen bör resten läggas ner så fort det går. Det är ju inte utvecklingsbart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.