Full sysselsättning en mirakelkur faktiskt

Foto: freeimages.com

Foto: freeimages.com

Vi undrar varför unga invandrarmän ansluter sig till IS? Vi undrar varför vissa svenskar blir kriminella och andra börjar med droger eller alkohol? Varför röker så många? Visst finns det individuella orsaker, men i de allra flesta fall skulle ett jobb med anständiga villkor och juste lön åt alla som vill och kan jobba lösa de flesta problem. Ett tryggt jobb ger karaktärsdanande rutiner och en meningsfull samvaro. Det måste finnas bra jobb på alla nivåer åt alla. Skillnaderna mellan jobben i toppen och de andra inte ska vara särskilt stora. Alla behövs och måste få känna sig behövda. Alla måste få bidra på sina egna villkor. Att folk inte behöver jobba ihjäl sig driver på upfinningarna av arbetsbesparande maskiner, robotar och datorer. Redan antikens romare och greker hade ångmaskiner men använde den mest till leksakaer och självöppnande tempeldörrar, eftersom om de använde den i produktionen så skulle ju inte slavarna ha något att göra. Dyr arbetskraft med goda villkor driver på automatiseringen. Om automatiseringen blir total, så får vi beskatta föreategn mera och skapa jobb i offentlig sektor.

För dem som under ekonomiska kriser mister jobbet, måste det finnas generösa socialförsäkringar och bidrag. Av jämlikhetsskäl och för att inte den sysselsättningsskapande konsumtionen ska minskas i lågkonjunktur måste inkomstbortfallet bli minimalt. Vi hade i Sverige den lägsta kapitalistiska arbetslösheten och genrösa trygghetssystem i Sverige, tills borgarna raserade denna modell 1991.

De arbetslösa måste också erbjudas högkvalitativa omskolningsmöjligheter till de nya branscher där framtidens jobb skapas.

De som ändå inte alls kan jobba måste för att upprätthålla jämlikheten och folkhälsan och konsumtionen erbjudas generösa sjukpenningar och sjukersättningar och möjlighet till meningsfull samvaro.

Arbetsgivarna för dem som bara kan jobba i begränsad utsträckning måste erbjudas lönebidrag, så att samhället gemensamt ser till så att alla är ekonomiskt anställningsbara.

Det här inlägget postades i A-kassa, Ägande, Antisociala reformer, Arbete, Arbetsdelning, Arbetskraftsinvandring, Arbetslöshet, Arbetsskapande, Automatisering, Avhumanisering, Effektivitet, Ekonomi, Folkhemmet, Fördelningspolitik, Framsteg, Framtid, Frihet, Funktionshinder, Hälsa, Invandring, Investeringspolitik, Islam, Jämnlikhet och feminism, Kapitalism, Keynesianism, Kultur, Ledarskap, Lönebidragsanställningar, Lönefrågor, Lycka, Människan, Människan och värdet, Offentlig sektor, Psykisk ohälsa, Psykisk sjukdom, Rasism, Robotisering, Samhälle, Samhällsvision, Samverkan, Självständighet, Sjukersättning, Sjukpenning, Sjukskrivningar, Skatt, Strategisk utveckling, Sysselsättning, Teknik, Utanförskap, Utbildning, Utveckling, Välfärd, Valfrihet, Vision. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.