Hur kan vi kraftigt öka Sveriges sysselsättning och konkurrenskraft?

freeimages.com/Jean Scheijen

För att skapa sysselsättning åt fler behövs ett antal åtgärder, behöver vi hjälpa dem som drabbas av ofrivillig arbetslöshet och långtidsdeltidssjukskrivning.

-offentlig sektor bör föregå med gott exempel och låta deltidssjuka arbetssökande själv välja sysselsättning på heltid eller deltid. Kanske bör även friska få välja deltid. Här är jag dock inte helt säker. Många studier visar att effektiviteten ökar ju mer arbetstiden förkortas. Tid för återhämtning, fri aktivitet och produktivitet hänger ihop.

-vi hade luffare förr i tiden. Dessa var människor som inte hängde med i samhällets kompetensutveckling antingen pga ofrivillig arbetslöshet eller sjukdom/arbetsskada. En viktig sak för att motverka jobbmatchningsproblem är att det satsas mer igen på arbetsmarknadsutbildningar. Det bör finnas utbildningar så väl för dem med högst gymnasieexamen som för dem med eftergymnasial examen. Det bör finnas båda kortare och längre utbildningar. Utbildningarna bör få finnas på såväl hel- som deltid för att passa deltidssjukskrivna.

-lönebidraget bör höjas så att det täcker ett lönespann som omfattar även högutbildade med ett förvärvat eller medfött funktionshinder.

-praktikplatser missbrukas ofta av arbetsgivare som bara söker gratis arbetskraft. När praktikanter gör sin praktik utför de ett värdeskapande arbete. Men värdet av detta minskas för samhället och individen om praktik inte också leder till ökad köpkraft. Därför bör praktikplatser ersättas av traineeanställningar där det offentliga tar hela eller en stor del av lönekostnaden. Lönen kunde ligga på var individs a-kassa plus 4 000 kronor. Om arbetsgivaren får ta en mindre del av lönekostnaden minskar man risken att arbetsgivare som bara söker gratis arbetskraft okynnesmässigt söker traineer/praktikanter. Regler bör finnas så att samma arbetsgivare inte kan söka traineer för ofta. Undantag kan kanske göras för vällovliga ideella organisationer.

Vi behöver också kraftigt bygga ut offentlig sektor för att ge anställning till dem som inte kan få arbete hos det privata. Offentlig sektor håller med sina anställningar uppe köpkraften, gör viktig service åt privatpersoner, företag, myndigheter, levererar skola, vård och omsorg. Dessutom sker mycket av den viktigaste teknik- och läkemedelsutvecklingen i offentlig sektor eller finansierad av densamma. Vänsterpartiet räknade vid valet 2006 med hjälp av riksdagens utredningstjänst ut att kostnaden för att få bort arbetslösheten med en större offentlig sektor skulle betala sig själv med minskade kostnader för socialförsäkringar, mindre bidrag, mindre stressrelaterade sjukdomar och mindre ohälsa till följd av långtidsarbetslöshet.

Det här inlägget postades i A-kassa, Arbete, Arbetsdelning, Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor, Arbetsmiljö, Arbetsskapande, Bristyrken, Deltdsarbetslösa, Deltid, Effektivitet, Funktionshinder, Handikappfrågor, Investeringspolitik, Jämnlikhet och feminism, Jobbmöjligheter, Lönebidragsanställningar, Lönefrågor, Människan, Människan och värdet, Okategoriserade, Pengaskapande, Praktikplatser, Produktivitet, Sjukersättning, Sjukpenning, Sjukskrivningar, Sjukvård, Traineeanställning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på Hur kan vi kraftigt öka Sveriges sysselsättning och konkurrenskraft?

  1. Jan Wiklund skriver:

    Samt inte minst OFFENTLIGA INVESTERINGAR!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.