Inför ”punitive damages” mot storbolag när dessa begår avtalsbrott

Storbolag har så stor makt över den lilla medborgarens tillvaro, att jag anser den rådande lagliga ersättningsskyldigheten som endast täcker rimliga, uppkomna skador vara för liten. Storbolag behöver en juridisk press på sig att tillhandahålla en fullgod service och bemötande  till små, vanliga konsumenter och andra de har att göra med som anställda eller annan berörd småpart. Därför borde den drabbade kunna yrka på ”punitive damages” från storbolagen som i USA. USA:s lagstiftning innehåller ett extra skadeståndsalternativ som inte har att göra med ersättning för uppståndna skador utan är till för att lära storbolagen en läxa så att de sköter sig i fortsättningen. Det är på detta sätt vanliga människor i USA kan få mångmiljonskadestånd när de vinner en talan mot ett storbolag.

Anledningen till att vi inte infört punitive damages i Sverige är att USA har punitive damages istället för socialförsäkringar. Men nu när bedömningen av rätten till socialförsäkringar blivit restriktivare och utbetalningarna mindre, så borde väl det argumentet ha förlorat i tyngd.

Det här inlägget postades i Ägande, Klassamhället, Klasskamp, Makt, Människan, Människan och värdet, Punitive damages, Skadestånd. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.