Inget brott utan lag en viktig princip

Den borgerliga regeringen bröt mot grundläggande rättsprinciper när den sänkte 70-talisters och äldre studenters gymnasiebetyg i efterhand genom att införa extra meritpoäng för yngre studenter.

I Sverige och enligt internationella rättsstatsprinciper ska man aldrig kunna åtalas eller dömas för ett brott som inte var lagligen förbjudet när det begicks. Detta är för att folk inte ska kunna dömas helt irrationellt efter överhetens godtycke. Ett rättssystem måste vara förutsägbart. Man kan bara förväntas göra sitt bästa i enlighet med de lagar som för tillfället råder.

I vissa exceptionella fall är det ju tur att man dömer folk ändå som i fallet med Nürnberg-rättegångarna.

I analogi med att det inte kan anses vara ett brott som det saknas lag mot, så borde man inte kunna med lag kräva att studenterna på 70-talet och tidigare skulle ha anpassat sig efter ett meritpoängssystem som inte fanns då. Ändå har den borgerliga alliansregeringen begärt just detta.

Tydligen ansåg Alliansen det att 70-talister och tidigare generationer på lika villkor med 90-talister kunde söka in på universitetet väldigt vederstyggligt. I alla fall frångick principen inget brott utan lag. i.o.m. införandet av meritpoäng som i praktiken sänkte 70-talisters betyg årtionden i efterhand. Jag vet inte exakt från när, men de med äldre betyg bl.a. sådana födda 1975 och tidigare får inte extra meritpoäng för att ha läst rätt kurs.

Så en, som haft högsta betyg i allt och var född 1975, kan nu mista en studieplats till den som fötts senare med sämre betyg men som läst rätt kurs och därmed fått extra meritpoäng.

Det här inlägget postades i Allianspoltik, Blockskillnad, Liberalism, Orättvisa, Utbildning. Bokmärk permalänken.

1 svar på Inget brott utan lag en viktig princip

  1. Lee skriver:

    Sverige behöver en författningsdomstol. Inte ett i det närmaste maktlöst konstitutionsutskott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.