Klimathotet kan med knapp nöd undanröjas

”Civilisationen som vi känner till den kommer ha försvunnit om 40 år. I alla fall om temperaturökningen fortsätter enligt prognoserna. Än finns det hopp – men då måste vi sätta igång nu.” – Läs mer i Flamman.

Lösningen tror jag inte ligger i asketisk livsföring och självhushållning utan i att skapa en miljövänlig energikälla. Miljöenergiföretaget Climeon har en revolutionerande uppfinning på gång som det står att läsa om i nr 29- 2012 av magasinet Filter. Uppfinningen går ut på att möjliggöra förångandet av vatten redan vid väldigt låga temeperaturer. Detta revolutionerar hur användbar denna energiskapare kan göra solkraft. Läs mer på Climeons hemsida.

Detta är natrligtvis inte den enda uppfinningen. Alla stater måste lägga enorma summor av sitt BNP på att forska fram en ny energikälla. Sedan tror jag att vi behöver mer av solidaritet som en del av lösningen på klimathotet. Om det fanns ett internationellt socialbidrag så skulle inte fattiga länders medborgare behöva skaffa tio-tjugotals barn som pensionsförsäkring.

Det här inlägget postades i Ekologi, Energi, Klimat, Miljöteknik. Bokmärk permalänken.

8 svar på Klimathotet kan med knapp nöd undanröjas

 1. Bengt Blomberg skriver:

  Ljus (SOLKRAFT), biogas, vätgas, vind och vatten!

 2. admin skriver:

  Vad menar du?

 3. Lou skriver:

  Håller med dig helt om alternativa energikällor.
  Vill bara lägga till att reproduktiva rättigheter och kvinnors rätt till utbildning också är viktiga delar. Visst stämmer det till stor del att människor i fattiga länder medvetet skaffar många barn som en slags pensionsförsäkring. Men att extremt stora barnkullar är vanligt på vissa platser , särskilt där analfabetismen är utberedd har ju också med både brist på kunskap om och brist på tillgång till preventivmedel att göra.
  Hinke Berggren berättade ju ofta att under tidigt 1900-tal (då det var en ganska vanlig strategi att skaffa många barn som pensionsförsäkring också i Sverige) hörde han gång på gång fattiga människor fråga ”Hur gör de rika för att slippa få så många barn”?

 4. admin skriver:

  Lou: Håller med.

 5. anita skriver:

  Vad säger du om tanken att det inte räcker med teknik? Att vi (i de rika länderna) måste ompröva vår livsstil?

  • admin skriver:

   Då blir det problem. Då måste vi gå tillbaka ett ålderdomligare samhällsystem där arbetet var tyngre. Då kommer det att krävas våldsammare samhälsstrukturer för att få folk att gå till jobben. Dessutom producerar ett sådant gammaldags system inte alls lika mycket mat, så maten kommer inte att räcka till alla.

 6. anita skriver:

  Jag tror det skulle räcka att vi backade bandet, säg tio år, för att få bukt med överanvändningen av jordens resurser . Om man räknar med en genomsnittlig BNP på 3 % så har tillväxten ökat med 35 % på tio år. Är det rimligt? Vad jag minns så levde vi inte i grottor med stampade jordgolv år 2003? Vad jag minns så kunde vi också äta oss mätta.

  Skämt åsido, det är dags för vänstern att hoppa av tillväxt-racet. Annars spelar man bara med i det rådande systemfelet. Eller vad säger du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.