Högerbloggen Politikdelen hävdar att Sverige behöver låglönejobb utan kollektivavtal för att kunna skapa jobb. Bloggen resonerar för mycket ur ett individperspektiv. Kortsiktigt kan det tyckas för en enskild arbetsgivare att hen skulle kunna anställa fler om arbetskraften var billigare. Men om arbetskraften blir billigare generellt så har den inte samma köpkraft. Och då har färre råd till de produkter eller tjänster företagaren vill sälja.
Arbetslösheten beror på en skenade automatisering och robotisering, tokeffektivisering av människorna och att den offentliga sektorn inte anställer så många längre.
För att få upp sysselsättningen på ett sätt som stärker köpkraften, behöver vi kraftfulla arbetstidsförkortningar. Nationalekonomen Keynes räddade kapitalismen från högerns idéer på 1930-talet. Högeridéerna kunde annars ha lett till detta samhällssystems kollaps. Keynes förutåg redan på 30-talet det framtida behovet av arbetstidsförkortningar för att upprätthålla sysselsättningen. Han var inte vänster utan mitten politiskt sett men insåg samhällsekonomins behov av en allmän, stark köpkraft.
I framtiden kommer vår arbetsinsats i takt med allt ökande automatisering och effektivisering handla om att syssla med privat konsumtion. Då behövs en allmän stark köpkraft.
Kul att du noterat det jag skrivit. Men det börjar bli mer och mer accepterat att inse behovet (och vikten) av låglönejobb. Jag kan tipsa om ledaren i dagens DI:
http://www.di.se/artiklar/2015/8/20/dags-att-acceptera-laglonejobben/
Utbildningsnivån måste öka, men inte genom att fler pressas igenom en högskoleutbildning som de inte klarar av, och därmed urholkar betydelsen av en examen, utan genom relevanta, kortare, yrkesutbildningar.
Äntligen börjar politiker både till höger och vänster att acceptera detta.
Din tes förklarar inte varför minskad köpkraft skulle leda till ökad konsumtion och i sin tur till fler jobb. För övrigt råder inte konsensus i fråga om acceptans av lägre löner, inte heller inom högern.