Låglönejobb inte någon lösning

Foto: wixphoto.com

Foto: wixphoto.com

Peter Wolodarski oroas med rätta i DN över intoleransen mot invandrare och folk med adra åsikter än sina egna överallt i Sverige och Väst. Han tycker med rätta att det är vidrigt hur svenskar hatar tiggarna snarare än tiggeriets orsaker. Han blev dock glad över att man i Marieholm lyckats utplåna tiggeriet genom att erbjuda tiggarna okvalificerade jobb med en timlön på runt 70 SEK i timman.

Detta kan verka som en lösning, men låglönejobb hotar hela samhällsbygget. Om arbetsgivare kan få tag i en underbetald migrant, varför ska han då anställa en en medborgare med krav på livskraftig lön.

 

Ett av de dolda syftena med Alliansens arbetslinje med sänkta ersättningar och utförsäkringar var att lösa arbetslösheten skapad av effektiviseringen och robotiseringen med en extremt underbetald arbetarklass under den ordinarie arbetarklassen. De nya arbetarna skulle vara så billiga att vanligt folk skulle ha råd att anställa dem.

Ja, vi skall ha en generös flyktingpolitik. Vi kan även ha och bör ha en reglerad arbetskraftsinvandring till bristyrken i Sverige. Men den i stort sett oreglerade arbetskraftsinvandringsreform som Alliansen med stöd av Miljöpartiet införde under sina år vid makten hotar Välfärdsstaten.

Den moderna ekonomin behöver invandrad arbetskraft både flyktingar och mer reguljära arbetskraftsinvandrare, men arbetskraftsinvandringen kan inte vara oreglerad. Oreglerad arbetskraftsinvandring är bara till för att sänka lönerna och villkoren för arbete i Sverige till slavnivåer. Och vad hjälper det arbetskraftsinvandrare om de kommer hit men lönerna har sjunkit till samma nivå som i deras ursprungsländer? Även Kapitalet, oavsett om de inser detta eller ej, behöver välbetalda arbetare. Ty endast ett välbetalt folk kan konsumera tillräckligt för att upprätthålla vinsterna.

Mariefredslösningen verkar kanske för vissa som en lösning men i själva verket påminner den om den dystopiska framtid Kajsa Ekis Ekman förutspår för Sverige. I en framtid där vi styrs av borgare med stöd av Sverigedemokrater. Kapitalet behöver i dag arbetskraftsinvandring för att klara sin expansion. I Japan där invandringen är nästan noll jobbar en ökande procentandel japaner ihjäl sig varje år för att täcka bristen på invandrad arbetskraft. Samtidigt kommer Sverigedemokraterna kräva hårdare tag och sämre välfärd för invandrarna som kommer hit. Detta kommer att disciplinera den invandrade arbetskraften ännu mera och göra infödda arbetare ännu mindre attraktiva för arbetsgivarna.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.