Lämpliga jobb åt alla med rimligt tempo

Det sker sedan några årtionden en allt mer rasande snabb effektivisering och automatisering i arbetslivet. Dessutom förpassas många okvalificerade jobb till låglöneländer.

Vi behöver inte passivt acceptera dessa orsaker till allmän utbrändhet och arbetslöshet.

Bygg ut offentlig sektor så att jobb kan skapas åt olika akademiker. De flesta akademiska examina, jag skulle vilja säga alla, är nyttiga för allmänheten, även om de vid en ytlig granskning verkar lite udda och excentriska. En kompis t.ex. som är idéhistoriker har en betydligt mer gedigen samhällsanalys än de flesta nationalekonomer.

Bygg även ut offentlig sektor för att låta de ökande hundramiljoners- och miljardvinsterna komma folket till godo och inte bara den översta procenten.

Bygg ut offentlig sektor för att få ned arbetslösheten till den grad att arbetsköparna inte har något skjortlager av reservarbetslösa som arbetsköparna kan hota att ersätta sina arbetare med för att stressa upp dem.

Bygg ut offentlig sektor för att det är ovärdigt att inte ta tillvara på folks talanger. Skapa jobb åt både åt var och en med eller utan eftergymnasial utbildning.

Höj skatten till den nivå den låg på före Allianssegern 2006. Folk levde gott även då. Då skulle vi säkert ha råd att bygga ut den offentliga sektorn rejält. Utredningar av riksdagens ekonomer visar att kostnaden för att anställa fler i offentlig sektor blir närmast minimal då den samtidigt minskar kostnaderna för arbetslösa och troligen leder till att färre blir utbrända då personaltätheten ökar.

En stor offentlig sektor är ett allmän- och även företagsnyttigt sätt att omfördela samhällets rikedomar så att alla kan bidra att hålla konsumtionen och tillväxten i gång. När de rika får pengar konsumerar de inte mer, utan samlar på hög. Pengaansamlingar tas ut ur konsumtionen och hotar tillväxten. Samtidigt behöver företagen vägar, bostäder som arbetare kan flytta in i, en välutbildad och frisk personal. Folk blir bara inte friskare av att få den sjukvård de behöver utan även av ett rikt kulturutbud.

Det här inlägget postades i A-kassa, Ägande, Äldreomsorg, Äldrevård, Antisociala reformer, Arbete, Arbetsdelning, Arbetslöshet, Arbetsskapande, Automatisering, Effektivitet, Hälsa, Klassamhället, Klasskamp, Konkurrens, Kultur, Offentlig sektor, Samhällsvision, Sjukskrivningar, Skatt, Utanförskap, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.