Lätt att döma Juholt förhastat – finns uppdaterade regler i efterhand

Aftonbladet kollade aldrig om det alls fanns några regler för Håkan Juholt innan man skrek ut “bidragsfusk”. Håkan Juholts advokat Hans Strandberg menar att det ”ur ett juridiskt perspektiv” är ”långt ifrån solklart att Juholt har brutit mot några formella regler”. Riksdagsförvaltningen har tydligen lagt till ett stycke 10 oktober efter att lägenhetsdrevet börjat.

Och det verkar inte ha varit någonting man funnit det viktigt att informera särskilt tydligt om tidigare. Den sida som Aftonbladet hänvisar till är ”Resor och boende” på följande adress: http://www.riksdagen.se/templates/R_Page____6396.aspx

 Men just den informationssidan uppdaterades 10 oktober. Och den information som lades till då var just stycket om vad som gäller för delade bostäder:

”Bestämmelserna tillämpas så att ledamoten får ersättning för sin del av bostadskostnaden om ledamoten bor tillsammans med någon annan.”

Observera formuleringen ”tillämpas”. Detta kan tolkas som eventuellt framvuxen, ej fastlagd, praxis. I en cachad version av samma sida från juni tidigare i år finns INGENTING med om vad som gäller då en ledamot delar en bostad:

http://web.archive.org/web/20110611005407/http://www.riksdagen.se/templates/R_Page____6396.aspx

Om media vill driva rättsprocesser i sina tidningar med mer eller mindre riktiga uppgifter, då är vi illa ute. Och vem i riksdagen försöker sätta dit en partiordförande för att han gjort något som inte var förbjudet av reglerna? Detta hotar vår demokrati och  rättssäkerhet. Den juridiska processen måste komma i första hand. Häxprocesser fanns på 1400-talet i Sverige.

ETIKEN GRUNDLÄGGER VAR OCH ENS ANSVAR I ALLT. DET GÄLLER ÄVEN MEDIA. ETT DREV HAR GENOMFÖRTS SOM SAKNAR MOTSTYCKE.

PS: Den  14 okt läggs förundersökningen ned pga av ett otydligt regelverk. Ingen vet idag vem som utförde uppdateringen av den nya regeln den 10 okt efter anklagelseakten och på vems uppdrag och varför! Medias granskning av korrekt regelverket har inte varit säkerställd.

”Att granska makten är en sak. Att agera duktig idiot åt ljusskygga krafter som försöker göra palatsrevolution i ett politiskt parti är något annat”, skriver Dan Josefsson i Aftonbladet om ”Juholt utsatt för ännu en kupp”.

Aftonbladet drog igång ett drev utan att egentligen ha något på fötterna, källkritiken och pressetiken kastade de överbord sedan körde de igång med den ena svarta rubriken efter den andra!

NÄR KOMMER AFTONBLADET ATT PUBLICERA EN URSÄKT TILL HÅKAN JUHOLT? NÄR KOMMER AFTONBLADET GRANSKA MANIPULERINGEN?

Källor:

Informationen om reglerna verkar ha ändrats för att svartmåla Juholt:
http://www.facebook.com/notes/erik-berg/att-etablera-en-sanning-om-juholt-informationen-p%C3%A5-riksdagens-hemsida/10150319172810986

http://stefanolsson.nu/2011/10/12/aftonbladet-kollade-aldrig-fakta-i-juholtaffaren/

Artiklar om det ogrundade mediedrevet:

Aftonbladet: Juholt utsatt för ännu en kupp

SvD Brännpunkt: Drevet mot Juholt styrs inifrån S

Storyn om Juholts fusk är en medialögn

SvD: Riksdagen ändrade regeltext i efterhand

Affärsvärlden: Förundersökningen mot Juholt läggs ner

 

Det här inlägget postades i Bidrag. Bokmärk permalänken.

1 svar på Lätt att döma Juholt förhastat – finns uppdaterade regler i efterhand

  1. Christer Brandt skriver:

    Bra att detta uppmärksammas. Viktiga ståndpunkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.