Makten bör utgå från folket

freeimages.com: Caranfinwen

Båda blocken har distanserat sig från vad som är socialt respektive ekonomiskt hållbart på gräsrotsnivå. Högern lever i en drömvärld där arbetare kan betala sin hyra och konsumera tillräckligt för att marknaden ska gå runt, utan att få en lön att tala om eller ens en anställning. Högern tror att om vi bara är lite strängare mot dem som vi pungslagit i förorten så kommer dessa inte att orsaka eller få sociala problem.

Vänstern tror, å sin sida, att bara vi stiftar ytterligare en lag på detaljnivå så kan vi få människan på gräsrotsnivå att bli ett helgon.

Högern måste inse att människorna behöver socioekonomiska förutsättningar och trygghet för att blomstra. Vänstern måste förstå det faktum att hur välvillig social ingenjörskonst än är så kan den inte skapa ofelbara personer.

Makten bör utgå från folket. För att citera Ernst Wigforss: ”Om målet med samhällsutvecklingen skulle vara att vi alla skulle arbeta maximalt voro vi sinnessjuka. Målet är att frigöra människan till att skapa maximalt. Dansa, måla, sjunga – Ja, vad ni vill. Frihet!”

Det här inlägget postades i Arbetsskapande, Demokrati, Egenmakt, Ekonomi, Hälsa, Lycka, Vinst. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.