Marknadshyror skulle leda till utbredd fattigdom och social misär

Det är ytterst farligt med marknadspriser vid livsnödvändigheter som folk inte kan välja bort. Skulle marknadshyror införas, skulle därför hyrorna antagligen rusa.

 

 

 

 

Trångboddheten skulle öka med de hälsorisker detta medför. I trångbodda hem är det svårare för barnen att få studiero.

Kvaliteten på lägenheterna för de mest utsatta skulle minska då hyresgäster skulle vara beredda att acceptera en hälsovådlig standard om de fick något lägre hyror i utbyte. Handeln i samhället skulle minska då låginkomsttagarnas och även medelklassens köpkraft i större grad endast skulle gå till boendekostnader istället för till handel med diverse olika företag. När handeln i många företag minskar, skulle arbetslösheten och konkurserna breda ut sig.

#marknadshyror

Höj din röst mot #hyreschock här!

Det här inlägget postades i Antisociala reformer, Bostäder, Effektivitet, Ekonomi, Fattigdom, Hälsa, Hyror, Kapitalism, Köpkraft, Kortsiktighet, Marknadshyror, Marknadspolitik, Orättvisa, Produktivitet, Rättvisa, Samhälle, Samhällsvision, Utanförskap. Bokmärk permalänken.

1 svar på Marknadshyror skulle leda till utbredd fattigdom och social misär

 1. Jan Wiklund skriver:

  Jag tror du har rätt i din slutsats men fel i din argumentation. Det är inte för att bostad är nödvändigt som priserna skulle gå upp med marknadshyror. Även luft är nödvändigt, och mat. Men luft är gratis och mat är så billigt att de som producerar den nästan inte får någonting.

  Enligt Manuel Castells: The city and the grassroots leder marknadshyror till högre hyror för att bostäder produceras under monopolistiska förhållanden. Mark är ALLTID monopoliserad, dvs det kan inte produceras mer mark bara för att den efterfrågas. Och åtminstone i Sverige är produktionsprocessen ytterst monopoliserad med kommunerna i en sorts reglementerande roll i symbios med de största byggbolagen.

  Vi hade en diskussion om detta på Yimby, med kommunalanställda planarkitekter som intygade att det över huvud taget inte görs någon byggplanläggning i kommuner som inte betalas av det byggbolag som händelsevis vill bygga något. Det finns ingen budget för något annat, och enligt New Public Managements dogmer ska offentlig verksamhet fungera som ett privat bolag. Därför hålls byggandet nere.

  Se mitt blogginlägg om detta, med länkar: https://gemensam.wordpress.com/2020/02/21/nar-korruption-blir-tillrackligt-stor-kallas-den-inte-langre-korruption/

  Det finns inget självändamål med priskontroller, de leder alltsom oftast till svarta marknader. Bättre vore en kombination av den sortens byggplanering som gällde på 1800talet – man tar till ordentligt i överkant – med kommunala bostadsbolag som har order att bygga så mycket de kan. Med ett stort utbud kan marknadspriset hållas nere.

  Men som sagt, ni har rätt i att med nuvarande marknadsvillkor kommer ingen att tjäna på marknadshyror utom de som redan äger en massa fastigheter. Dvs resurser kommer att plöjas in i det redan existerande istället för att producera nytt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.