Nackdelen med skattesänkningar som konjunkturstimulering

Bortsett från att skattesänkningar minskar omfattningen av produktiviteten i offentlig sektor, så gör den att pengar även tas från bidragstagare och socialförsäkringsberättigade. Dessa senares konsumtion är väldigt nyttig för det ekonomiska kretsloppet.

De har inte råd att spara och konsumerar upp hela sin inkomst och håller uppe produktiviteten med hela sin köpkraft. Skattesänkningar ger mer till de redan välbeställda som inte kan konsumera upp allt de tjänar och sparar mycket vilket tar ur pengar ur det ekonomiska kretsloppet.

Källa: Den amerikanske ekonomen Krugman.

 

Något år efter att Alliansen kom till makten 2006 slutade också produktiviteten att öka i Sverige.

Under de rödgrönas återgång till makten då a-kassan och sjukpengen i viss mån återställdes eller ökade, så satte också högkonjunkturen ordentligt igång igen.

Redan det antika Grekland hade tillgång till ångmaskinen. Men de använde den inte för att spara in på arbete för då skulle ju de ”gratis” slavarna inte ha något att göra.

Än idag ser man hur dyr arbetskraft med bra villkor ökar produktiviteten i ett samhälle. Sveriges fabriker är t.ex. mer automatiserade än Englands.

Det här inlägget postades i A-kassa, Antisociala reformer, Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor, Arbetsskapande, Bidrag, Blockskillnad, Effektivitet, Ekonomi, Fördelningspolitik, Investeringspolitik, Kapitalism, Keynesianism, Klassamhället, Korståget mot välfärden, Kortsiktighet, Lågkonjunktur, Moderaternas politik, Sjukersättning, Sjukpenning, Skatt, Socialförsäkringar, Sysselsättning, Välfärd. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.