Ombytlig arbetsmarknad kräver arbetsmarknadsutbildningar

Kapitalismen har sedan industrialismens gryning återkommande effektiviserats genom automatisering och personalnedskärningar av andra anledningar. Den friställda personalen har kunnat få nya jobb tack vara att ekonomin kunnat växa. Nu börjar miljön och resurserna sätta gränser för hur mycket mer ekonomin kan växa. Då blir det svårt att hitta ett nytt likvärdigt jobb när din kompetens blivit föråldrad. Lösningen kan stå att finna i arbetsmarknadsutbildningar.

En lösning på detta är undersysselsättningspolitik. Det innebär att vi hänvisar de friställda till låglönejobb, deltidsjobb och jobb som vanligen bara ungdomar sysslar med. Ett problem med detta är att även många låglönejobb rationaliseras bort. Kvar blir endast kunskapsintensiva jobb som snabbt blir omoderna. Ett annat är att väldigt många människor kommer att bortrationaliseras. Vill vi att en allt större del av befolkningen inte skall omfattas av välfärden? Kanske kommer det även att drabba dig och mig?

En rimligare lösning är att man skapar en arbetsmarknadspolitik med en kombination av studier på Komvux, Yrkeshögskola och universitet med utbildningar bekostade av Arbetsförmedlingen; så kallade arbetsmarknadsutbildningar. I ett första skede ska den arbetssökande själv förväntas ansvara för sin utbildning genom studier på Komvux, yrkeshögskola eller universitet. För den som har en examen men ändå inte får något jobb, skall det finnas möjlighet till arbetsmarknadsutbildningar betalda av Arbetsförmedlingen som man ska kunna få a-kassa för.

Man skall dock inte kunna få en arbetsmarknadsutbildning på högre nivå än man tidigare avlagt examen inom. En person med en universitetsexamen skall t.ex. kunna få gå en arbetsmarknadsutbildning motsvarande en universitetsutbildning men inte den som bara har en komvuxexamen i botten. Den senare får nöja sig med en komvuxutbildning eller ta lån för att läsa på universitetet. Tanken med detta är att man i ett första skede ansvarar för att själv finansiera sin yrkesutbildning. Men om detta inte lyckas skall staten gå in och hjälpa en med en ny yrkesutbildning.

På detta sätt kan vi ständigt förse marknaden med personal med aktuell och relevant kompetens, samtidigt som vi erbjuder folket jobb med drägliga villkor och justa löner.

Det här inlägget postades i Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor, Effektivitet, Kapitalism, Lönefrågor, Studier, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.