Privat välfärd inte effektivare

Borgerliga politiker hade hoppats på att  privatiseringen av svensk välfärd skulle leda till en ökad effektivitet, kavlitet och demokratisk valfrihet inom den offentliga sektorn. Dessa effekter har inte uppkommit visar en ny forskningsrapport från självaste Svenskt Näringsliv.

I dag publicerar Åtta svenska utredare av dne svenska välfärden publicerade 7 september 2011  en unik rapport om att  20 års privatisering inom sjukvården, äldrevården , skolan, förskolan och andra välfärdsinstitutioner inte har lett till någon mätbart ökad effektivitet.

– Vi kan i dag konstatera att konkurrensutsättning och privata alternativ inte har varit den mirakelmedicin som många hoppades på, skriver Laura Hartman, docent i nationalekonomi och forskningschef på SNS som står bakom rapporten till Affärsvärlden.

Borgarna hade verkligen hoppats att privatisering skulle minska på onödig byråkrati och annat som förhindrade effektivitet  och öka demokratin och kvaliteten genom en utökad valfrihet inom den offentliga sektorn.

– Men vi kan inte hitta några vetenskapliga belägg för att de högt ställda förhoppningarna har infriats, skriver Laura Hartman på DN Debatt.

Vare sig de sett till hela sektorn eller jämfört offentliga och privata utövare, har SNS-forskarna konstaterar en avsaknad av mätbara vinster.

Läs Affärsvärldens artikel här!

Det här inlägget postades i Barnomsorg, Effektivitet, Forskning, Friskolor, Hälsa, Handikappfrågor, Kapitalism, Konkurrens, Marknadspolitik, Offentlig sektor, Privata sjukförsäkringar, Propagandans makt, Statligt ägande, Vård, Värderingar, Vinst. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.