Rekrytera med respekt

pexels.com/Tim Gouw

Tyvärr är intervjusituationen för arbetssökande sedan några år tillbaka långt ifrån grundläggande respektfull.  Särskilt för personer utan högre utbildning är det vanligt med gruppintervjuer. Som om detta inte vore nog, de tvingas även att skådespela för att få ett jobb som till exempel kökspersonal. Det är inte ens förmåga att framföra en Bergman-scen på stående fot som avgör om man passar för ett serviceyrke eller inte.

 

På högre nivå kan det som avgör om du får jobbet vara om du vill ha kaffe med mjölk eller utan på intervjun. Rätta svaret är utan mjölk. Du ska inte krångla.

I ett gott samhälle ser varje arbetsgivare till den enskildes goda potential. Oftast träffas den arbetssökande och arbetsgivande över ett lugnt och utforskande samtal. Den arbetssökande kanske frågar sig: Kan jag jobba här? Vad finns det för resurser här för att göra ett gott jobb? Arbetsgivaren funderar å sin sida: Passar den här personen in i verksamheten? Vilka erfarenheter skulle vi kunna ha nytta av?

Intervjun är fortfarande det vanligaste rekryteringssättet. Men nu tornar orosmoln upp sig. Det blir allt vanligare att bemanningsföretag använder sig av en så kallad audition. De arbetssökande får göra korta och slagkraftiga muntliga presentationer av sig själva inför en jury. Förfaringssättet skapar en osund tävlingssituation med dålig träffsäkerhet.

Arbetsgivare behöver visa de anställda respekt och behandla dem med värdighet. Oavsett om de får en anställning eller inte. Rekryteringsprocesserna behöver därför ses över. Detta är både en facklig och en arbetsrättslig fråga.

Vill du arbeta för att göra arbetslivet bättre? Engagera dig fackligt eller politiskt:

Information om fackförbunden

Socialdemokraterna

Vänsterpartiet

Miljöpartiet

Det här inlägget postades i Ägarskap, Arbete, Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor, Arbetsrätt, Jobbmöjligheter, Kapitalism, Karriär, Nyliberalism, Vänster/höger, Värderingar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.