Risk för extrem högervridning genom katastrofskapande

Naomi Klein har i sin bok ”Chockdoktrinen” visat hur högerkrafterna världen över använder sig av egenskapade eller slumpartade katastrofer för att få människor att acceptera en högervridning och ekonomisk och social åtstramningspolitik som de annars aldrig accepterat.

Jag menar att vår bostads- och bankpolitik riskerar att leda oss till ett sådant katastrofscenario som högerkrafterna kan utnyttja.

Det är säkert inte ett medvetet skapat scenario, men det är en klar följd av vår nyliberala lågskattepolitik och konsekvensen kan mycket väl bli en katastrof som kan utnyttjas av högern även om den kanske inte medvetet skapat katastrofen.

Villorna i Göteborg ligger nu på snittpriset 3,5-4 miljoner styck. I Stockholm är de betydligt dyrare. Dessa priser är orimliga. Dessa priser har drivits upp av två faktorer:

  • avregleringen av hur banker får låna ut som ägde rum i november 1985 av sossarnas kanslihöger
  • det i stort sett totala avskaffandet av offentliga subventioner under den borgerliga 90-talsregeringens regi för byggande av hyresrätter som folk har råd att bo i. Detta har lett till enen enorm brist på billiga hyresrätter som skapat en skriande efterfrågan på privata bostadsrätter och villor

Denna efterfrågan på privata bostäder tillsammans med bankernas beredvillighet att utfärda osäkra lån har lett till att vi står inför randen av en bostadsbubbla liknande den amerikanska 2008. Den amerikanska bostadsbubblan ledde när den brast till den djupaste globala lågkonjunkturen i mannaminne.

Borgarnas regering på 90-talet satte Sverige i en sådan offentlig skuld att S var tvunget att föra en långvarig åtstramningspolitik dvs en högerpolitik. Den borgerliga Alliansen har fortsatt på denna åtstramningspolitik i högkonjunktur vilket medfört att vi bara har en statsskuld på 40 % av BNP eller mindre. Så långt synes allt väl.

Men tillsammans med hushållens privata lånesättning har Sverige en total skuldsättning på 306 % av BNP. Denna är större än Greklands.

När bubblan brister kommer staten att få rädda bankerna så att inte folk förlorar sina insatta pengar. Detta leder om jag har rätt i mina farhågor till en ekonomisk kollaps för Sverige som kanske får oss att tvingas föra en grekisk åtstramningspolitik för att betala våra skulder.

Vad kan vi då göra? Detta är en komplex fråga. Men börja med att reglera bankernas utlåningsverksamhet väldigt strikt och börja bygga statligt subventionerade hyresrätter i stor skala som folk har råd att bo i. Sedan får staten göra detta på ett lämpligt sätt så att priset på privata bostäder inte abrupt kraschar och leder till en ekonomisk katastrof.

Ett intressant perspektiv som denna problematik leder till är att om banker inte själva pga sin betydelse för samhällsstabiliteten kan bära kostnaden av en förlust som alla andra företag, varför ska då deras ägare få hämta hem ohemula vinster i högkonjunktur. Förstatliga bankerna!

Det här inlägget postades i Ägande, Avregleringar, Bank och finans, Bank- och finanskriser, Blockskillnad, Ekonomi, Finanskrisen, Högkonjunktur, Hyror, Kapitalism, Krispolitik, Skatt, Statligt ägande, USA, Vänster/höger, Värderingar, Vinst. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.