Sanningen bakom "arbetslinjen"

Här får ni läsa historien om hur både högern och vänstern övergett arbetslinjen. Den nya arbetslinjen innebär inte fler jobb utan bara sänkta ersättningar till och fler kontrollåtgärder av försäkringstagarna. Detta för ett göra de arbetslösa och sjukskrivna till en reservarbetskraftsarmé som Marx förutspådde. Denna armé gör att de anställda anstränger sig till det yttersta för att behålla jobbet samtidigt som de bara stället måttliga lönekrav. Så lönerna hålls låga samtidigt som Sverige fram till krisen 2008 kunde upprätthålla en väldigt hög tillväxttakt som levererade ordentliga vinster till kapitalet.

Det här inlägget postades i Arbete, Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor, Konkurrens, Kontrollsamhället, Socialförsäkringar. Bokmärk permalänken.

2 svar på Sanningen bakom "arbetslinjen"

  1. Lee skriver:

    Högern har alltid, och kommer alltid, att göra det som i längden gynnar kapitalet.

    • redjustice skriver:

      Eller i alla fall det som de tror gynnar kapitalet. Högern kan ha en övertro på låga löner för majoriteten, vilket minskar konsumtionen vilket minskar vinsterna i företagen. Det finns ett marginellt spelrum där en skicklig vänsterpolitiker kan gynna folkflertalet och kapitalet mer än högern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.