Sjukskrivna måste få en rimlig chans

foto: www.freeimages.com

I en nyligen framlagd utredning om sjukförsäkringen lyfts flera goda förslag fram. Bedömningen av den sjukes rätt till ersättning skall anpassas efter individens förutsättningar och Försäkringskassans beslut skall vara bättre underbyggt. Men en utredning kommer inte nödvändigtvis att bli lag.

Därtill behöver läkares ord väga betydligt tyngre än Försäkringskassans handläggares utlåtanden. Läkare är utbildade för att göra en medicinsk bedömning till skillnad från försäkringshandläggare. Dessutom har läkaren träffat patienten personligen. Utefter läkarens bedömning bör handläggaren fatta beslut om ersättning.

Under en längre tid bör arbetstagarens förmåga endast prövas mot tidigare anställning och relevanta yrkesområden. Först därefter kan det vara av intresse för den sjukskrivne att söka nya branscher. Detta för att behålla värdefull kompetens och vidareutveckla människor i stället för att låta arbetsmarknaden bli en nedåtgående spiral både vad gäller löner och kompetens.

LO har skrivit en utmärkt debattartikel. Skriv gärna under LO:s kampanj för en tryggare sjukförsäkring.

#LO
#sjukförsäkring
#vänsterpartiet
#miljöpartiet
#socialdemokraterna

Det här inlägget postades i Försäkringskassan, Sjukersättning, Sjukskrivningar, Socialförsäkringar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.