Stora segrar för folkligt motstånd mot TTIP och TPP

Foto: wixphoto.com

Foto: wixphoto.com

De två frihandelsavtalen som i olika delar av världen vill ha gemensamma standarder för varu- och tjänsteproduktion och möjlighet för företag att stämma stater i privata domstolar vid hot om minskade vinstutsikter för utländska investerare har mött allvarligt motstånd i EU och USA.

I EU röstade EU-parlamentet för att skjuta upp beslut om TTIP på obestämd framtid. I USA gav inte Demokraterna Obama rätten att fasttracka TPP vilket ansågs vara viktigt för att få igenom det avtalet.

 

 

Men hoten är inte över. Vänsterhistorikern Hobsbawm påminde i sina historieböcker om att även om Sovjet var fruktansvärt så pressade det USA och Europa till att göra om sina samhällen till välfärdsdemokratier. Hobsbawm förutspådde korrekt att Sovjets fall skulle leda till försök att avskaffa välfärdsdemokratierna när det inte längre fanns något politiskt välfärdsalternativ.

Så har vi också sett Grekland och Italien styras av icke demokratiskt valda tjänstemän för att säkra EU:s finanselit om att få valuta för sina pengar. Det har varit flera avtal liknande TTIP och TPP de senaste åren. De som vill sälja bidödande pesticider kämpar med näbbar och klor för att få göra detta. Fracking har börjat utövas i både Danmark och Holland. Det är ett avskyvärt sätt att få fram fossilt bränsle genom att spränga fram skiffergas djupt under jordytan. I processen förgiftar man stora mängder grundvatten.

Ändå skulle vi kunna ersätta alla fossila fordonsbränslen idag med vätgas. Denna hade kunnat framställas med sol-, vind- och vattenenergi.

Det finns bra organisationer där folk kan protestera mot maktens vågor av demokrati- miljö- och välfärdsfientliga förslag. En internationell sådan är http://www.avaaz.org och en svensk motsvarighet http://skiftet.org

http://sumofus.org är också väldigt bra.

Inte ens makten tror att deras politik kommer att skapa mer välfärd för massorna. I EU skapar man militära styrkor och resurser för att slå ned de civila protester man tror kommer komma mot den alarmerande tilltagande fattigdomen i Europa.

Sandro Scocco visar i senaste numret av Arena att besparingarna som politikerna fattat beslut om sedan finanskrisen 2008 har makten gjort medveten om att åtstramningarna skulle drastiskt förvärra krisen och försämra den ekonomiska återhämtningen.

Det här inlägget postades i Ägande, Ägarskap, Alliansfrihet, Allianspoltik, Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor, Arbetsskapande, Avhumanisering, Bank och finans, Bank- och finanskriser, Bank- och skuldrevision, Bankreformering, Barnfattigdom, Beslutsfattande, Bidrag, Blockskillnad, Demokrati, Den trefaldiga ekonomin, Det fria valet, Effektivitet, Ekonomi, Energi, Fackligt, Fattigdom, Finanskrisen, Finansmakten, Folkhemmet, Fördelningspolitik, Förnyelse, Framsteg, Framtid, Frihandel, Frihet, Genmanipulerad mat, Grekland, Högkonjunktur, Investeringspolitik, Kapitalism, Keynesianism, Klassamhället, Klasskamp, Klimat, Kommunism, Konkurrens, Korståget mot välfärden, Kortsiktighet, Krispolitik, Lönefrågor, Makt, Människan, Människan och värdet, Marknadspolitik, Militär, Miljöpolitik, Miljöteknik, Moderaternas politik, Pengaskapande, Postdemokrati, Rättvisa, Riksbanken, Samhälle, Samhällsvision, Samverkan, Skatt, Slaveri, Sociala strukturer, Socialbidrag, Socialförsäkringar, Solidaritet, Strategisk utveckling, Sysselsättning, TPP, TTIP, Utanförskap, Utförsäkring, Utopi, Utveckling, Våld, Välfärd, Värderingar, Vinst, Vision. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.