Storbolag och skatteplanering

foto: www.freeimages.com

foto: www.freeimages.com

Skatt är ett sätt att hjälpas åt. Det är också ett sätt för Sveriges företag att få de samhällstjänster de så väl behöver: infrastruktur och kompetensförsörjning. Bland annat. Göteborgs-Posten skriver att åtta storbolag betalar nästintill inget i bolagsskatt i Sverige:

”Åtta av de 20 största bolagen i Sverige betalade ingen eller mycket lite i skatt i Sverige under 2014, rapporterar SVT Nyheter. ”

Storbolagen försvarar sig. Volvo Personvagnarnas VD Håkan Samuelsson säger:

”- Vi ägnar oss över huvud taget inte åt någon skatteplanering för att dra ned skatten på ett otillbörligt sätt/…/”

Så har vi Skanskas VD:s uttalande:

”- Vi följer reglerna och vi tycker att det är rätt att betala skatt på det sättet som politikerna och de olika lagstiftningarna förelagt/…/”

Nå. Det är ju intressanta svar på varför bolagen betalar så lite i skatt. Som inte förklarar varför de betalar så lite i skatt. Det vore något för journalisterna att återkomma till. Varför betalar flera storbolag så lite i skatt?

Det här inlägget postades i Ägande, Ägarskap, Ekonomi, Klassamhället, Korståget mot välfärden, Kortsiktighet, Liberalism, Milton Friedman, Moderaternas politik, Nyliberalism, Orättvisa, Privat sektor, Samhälle, Samhällsvision, Sjukersättning, Sjukpenning, Sjukskrivningar, Skatt, Sociala strukturer, Socialförsäkringar, Vänster/höger, Värderingar, Vinst, Vinsttak. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.