Sverige är ändå fantastiskt

Foto: freeimages.com

Mycket går bra i Sverige. Flörta inte med den brunblåa skräckpropagandan, men ta samtidigt tag i hur vi ska nå full sysselsättning utan stress och med återställd välfärd.

Vi behöver reglera robotiseringen så att inte människan blir slav under maskinerna. Vi behöver förbättra möjligheterna till vidareutbildning på alla nivåer hela livet, ty robotiseringen kommer att slå även mot akademiker.

Sverige behöver stå fast mot ekonomiska eller militära avtal som hotar vår lagstiftningsfrihet eller neutralitet.

Lönerna, arbetsvillkoren och pensionerna behöver förbättras särskilt i kvinnoyrken. Idén om att pensionerna hotar statskassan bygger på kreativ (hittepå-) matematik enligt den statliga utredning som framförde tanken.

Vi behöver bekämpa utanförskapet med bra jobb åt alla och inte med nekad sjukpeng eller nekad rätt till personlig assistans. Borgarnas idé om jobbskapande bygger på en urholkad välfärd för att pressa löntagarna att jobba hårt till dåliga villkor och liten lön.

Sedan de rödgröna tog över 2014 och höjt skatterna lite grann för dem med löner över 36-40 000 i månaden, har landets ekonomi återigen börjat gå som tåget och man bygger bostäder igen. Bostäder gör att löntagarna kan flytta dit jobben men men ger också många arbetstillfällen som ger ökad tillväxt när den allmänna köpkraften stärks. Tyvärr svartmålas bilden av Sverige falskeligen av bruna och blåa massmedier.

Sedan behöver SFI-undervisningen nå bättre resultat men för detta mål måste lärare och elever få bättre ekonomiska resurser. Integrationen behöver lära ut den värdegrund vi har i Sverige bättre, då vår värdegrund internationellt är väldigt udda. Men både språket och våra värderingar lärde sig invandrarna bäst så länge det fanns jobb på alla nivåer åt alla. Vi behöver återutbygga offentlig sektor i detta syfte.Men det är viktigt att invandrarna förstår att för att Sverige ska fortsätta gå bra, då måste alla som kan jobba och lära sig de färdigheter som behövs här. Både om man siktar på ett enkelt jobb och särskilt om man satsar på ett tjänstemannajobb måste man lära sig svenska ordentligt. Men arbetsgivarna har också ett ansvar att våga pröva arbetssökande med annorlunda bakgrund.

En stor offentlig sektor är inte bara bra för sysselsättningen och ekonomisk stabilitet i lågkonjunktur. Den lär också upp och reparerar löntagarna vid behov så att de kan arbeta. Den servar näringslivet med vägar, järnvägar, försvar, rättsväsende, forskning, bostäder så att arbetarna kan flytta till jobben och lagar som får oss att ta tag i miljöproblemen som annars kan bli dyra även för företagen.

Alla i Sverige behöver också bli schysstare mot varandra i ljuset av nättroll, metoo och många stressade arbetsplatser och skolmiljöer.

Vi behöver få bort eller kraftigt reglera välfärden så att alla skattekronor går till folkets och inte enskilda kapitalisters bästa.

Vi behöver bygga betydligt fler bra, billiga hyresrätter i alla storlekar. Tyskland går för och bygger flerfamiljshus med gammaldags, vacker 1800-talsarkitektur.

Vi behöver reglera bankväsendet så att inte ekonomin går ut på att skuldsätta folket med risk för finanskriser som krossar samhället.

Det blå samhället är en mardröm för vanligt folk.

Välfärd, lagom arbete, respekt, tolerans, en miljövänlig och jämlik ekonomi – kort sagt ett samhälle som vill gott för sina medborgare och hela världen bör vara målet. Men även om vi har många utmaningar, så är enligt mångas beräkningar Sverige bästa landet på jorden att leva i.

Rösta rödgrönt 2018 vetja! #sverigeärfantastiskt #rödgröntlevererar 

Inspiration

Det här inlägget postades i A-kassa, Ägande, AI - Artificial Intelligence, Alliansfrihet, Allianspoltik, Arbetsskapande, Automatisering, Avhumanisering, Beslutsfattande, Bidrag, Blockskillnad, Bostäder, CETA, Deltdsarbetslösa, Demokrati, Effektivitet, Ekologi, Ekonomi, Fackligt, Fattigdom, Feminism, Finanskrisen, Finansmakten, Flytt, Folkhemmet, Fördelningspolitik, Forskning, Försvaret, Främlingsfientlighet, Framsteg, Framtid, Fred, Frihandel, Frihet, Integration, Integritet, Internationella relationer, Intolerans, Invandring, Investeringspolitik, Jämnlikhet och feminism, Jobbmöjligheter, Jorden, Kapitalism, Keynesianism, Klassamhället, Klasskamp, Klassresa, Klimat, Köpkraft, Kortsiktighet, Kunskap, Kunskapssamhället, Lönefrågor, Lycka, Makt, Människan, Människan och värdet, Marknadshyror, metoo, Miljöpolitik, Miljöteknik, Moderaternas politik, Motivation, Nato, Neutralitet, Nyliberalism, Offentlig sektor, Omsorg, Orättvisa, Personlig utveckling, Privatisering, Produktivitet, Psykisk ohälsa, Rasism, Rättvisa, Robotisering, Röstande, Samhälle, Samhällsvision, SD, Sjukersättning, Sjukpenning, Sjukskrivningar, Sjukvård, Skatt, Skola, Slaveri, Socialbidrag, Socialförsäkringar, Solidaritet, Subventioner av hyresrätter, Svenska modellen, Sverigedemokaterna, Sysselsättning, Tolerans, TPP, TTIP, Utanförskap, Utförsäkring, Välfärd, Vänster/höger, Vård, Vinst, Vinsttak, Vision. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.