Tre framtidsvägar

Foto: freeimages.com

Foto: freeimages.com

Sverige har fått ta emot extremt mycket asylansökningar i år. Det har pressat och pressar de svenska systemen enormt. Men det är något som kommer att fortbestå på grund av klimatförändringarna. I Syrien hade det i stort sett inte regnat på flera år vilket var en stor anledning till inbördeskriget där.

Liberalen Johan Norberg och C:s Annie Lööf ser lösningen i att behålla öppenheten för flyktingar genom att skrota den svenska välfärden för alla eller bara för vissa.

Vissa rödgröna ser lösningen i att skrota asylrätten för att behålla välfärden för dem som redan finns här.

Det finns en tredje väg som ledarskribenten Katrine Marcal antyder i Aftonbladet 2015-12-13.  Att man reformerar välfärdsstaten för att behålla den. Jag förstod inte riktigt hur Marcal ville reformera den men här är mina förslag.

 1. Återställ skattenivåerna till 2006 års nivåer för dem som tjänar över 35000 och börja höja skatten för dem som tjänar från 30000. Sverige gick bra 2006. Folk hade pengar och vi hade en av de starkaste konkurrenskrafterna i världen.
 2. Använd pengarna från skatten till att återinföra en keynesiansk ekonomi för att expandera den offentliga sektorn för att ersätta de allt fler jobb som den privata sektorn rationaliserar bort i en allt stigande grad.
 3. Bygg bra, billiga hyresrätter dels åt alla som redan bor här men också för dem som kommer att flytta hit. Fler bostäder gör att folk kan flytta dit jobben finns och byggandet av hyresrätter i sig kommer att skapa jobb som leder till konsumtion som sätter fart på ekonomin.
 4. Återinför offentligt finansierade arbetsmarknadsutbildningar. Det finns ett stort matchningsproblem där det finns mängder av lediga jobb men inte tillräckligt med kvalificerade arbetssökanden. Erbjud kvalitetscertifierade utbildningar så att de arbetslösa kan ta de jobb som ständigt uppstår i arbetsmarknadens ständiga vidareutveckling.
 5. Se till att den med rätt kompetens och goda språkkunskaper i svenska kan få bra jobb oavsett bakgrund. Erbjud utbildningsmöjligheter för den som vill skaffa sig denna kompetens, men sänk aldrig kunskapskraven under en kvalitativ nivå.
 6. Bygg ut de eftersatta områdena som skola, vård, omsorg, kultur och socialkontor i offentlig sektor. I takt med att bortrationaliseringen av arbetstillfällen fortsätter i privat sektor, så kommer de offentliga arbetstillfällena att bli allt viktigare för sysselsättningen. Se då till så att bemanningen, resursfördelningen och lönerna är så goda i hela offentlig sektor att folk finner det meningsfullt och utvecklande att jobba i dessa områden.
 7.  Arbeta för att lönerna och arbetsvillkoren för kvinnoakademiker- och -arbetaryrkena inte släpar efter de manliga. Främst av jämlikhetsskäl, men mer cyniskt också för att det är i dessa arbeten framtidens jobb kommer att finnas.
 8. Slopa den nästan oreglerade arbetskraftsinvandringsrätt som Alliansen införde för att istället värna flyktingarna med verkliga skyddsbehov.
 9. Värna goda socialförsäkringar. Goda socialförsäkringar gör att lågkonjunkturer inte förvärras vid plötslig arbetslöshet pga allmänt fallande köpkraft.
 10. Överge jämviktsarbetslösheten så att det finns jobb åt alla och så att integrationen kan fungera. Jämviktsarbetslösheten är destruktiv och skapar kriminalitet, stress,  sjukdom och för låg allmän köpkraft. Politiker, näringsliv och facken får samarbeta för att hålla löneutvecklingen lagom på annat sätt. De svenska facken är ytterst samarbetsvilliga.
 11. Skriv inte på frihandelsavtal som TTIP som vill förhindra vår rätt att expandera offentlig sektor.
 12. Minska privatiseringen av offentlig sektor. Privatisering kan vara god ibland om den är hårt reglerad, men fri privatisering är oftast destruktiv för kvalitet och arbetsvillkor.
Det här inlägget postades i A-kassa, Äldreomsorg, Äldrevård, Alice Teodorescu, Annie Lööf, Antisociala reformer, Arbetskraftsinvandring, Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor, Arbetsrätt, Arbetsskapande, Automatisering, Avhumanisering, Avregleringar, Barnomsorg, Beslutsfattande, Bidrag, Bostäder, Bristyrken, Demokrati, Effektivitet, Ekologi, Ekonomi, Fackligt, Fattigdom, Folkhemmet, Fördelningspolitik, Förnyelse, Främlingsfientlighet, Framsteg, Framtid, Fredrik Reinfeldt, Globalisering, Hälsa, Integration, Invandring, Investeringspolitik, Jämnlikhet och feminism, Kapitalism, Keynesianism, Klasskamp, Klassresa, Köpkraft, Korståget mot välfärden, Kortsiktighet, Krispolitik, Kunskapssamhället, Lärarna, Ledarskap, Liberalism, Lönefrågor, Makt, Människan, Människan och värdet, Marknadspolitik, Moderaternas politik, Offentlig sektor, Omsorg, Orättvisa, Organisationsfrågor, Pengaskapande, Personlig utveckling, Plikter, Privat sektor, Privatisering, Robotisering, S-ledare, Samhälle, Samhällsvision, Samverkan, Skatt, Skola, Sociala strukturer, Socialbidrag, Socialförsäkringar, Solidaritet, Studier, Svenska modellen, Sysselsättning, Teknik, Tolerans, Utanförskap, Utbildning, Utopi, Utsatta yrken, Utveckling, Val, Välfärd, Vänster/höger, Vård, Värderingar, Vinst, Vinsttak, Vision. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.