Utbrändhet dyrt för samhället

Foto: freeimages.com

Foto: freeimages.com

Vi behöver ett friskt arbetsliv. Ett arbetsliv där vi orkar både ta hand om andra och oss själva. Så är inte fallet i dag. Utöver det mänskliga lidandet kostar utbrändheten stora summor varje år. För en arbetsgivare kan det röra sig om uppemot 400 000 kr. per person. Gäller det en mellanchef på ett större företag ökar summan än mer. Upp till 4 miljoner kr./år. För samhället i stort kostar sjukskrivningarna cirka 70 miljarder kr. Varje år.

Hur ska vi då komma tillrätta med problemet? Arbetsmiljöverkets granskning är ett gott initiativ. Likaså de nya regler om utökat arbetsgivaransvar som regeringen beslutat om. Men därutöver krävs något mer. Det krävs en förändrad kultur på våra arbetsplatser. En kultur där vi inte sopar problem under mattan utan talar öppet om dem. Utan risk för repressalier. Det kan också vara värt att överväga om meddelarfriheten ska utsträckas till privata företag.

I ett gott samhälle tar vi hand om varandra. Det tjänar vi alla på. Vill du arbeta aktivt med frågan? Kontakta ditt fackförbund. De kan hjälpa dig med kunskaper och utbildningar. Vem vet, en dag kanske du blir skyddsombud på din arbetsplats?

Det här inlägget postades i Ägarskap, Allianspoltik, Anarkokapitalism, Arbete, Arbetsdelning, Arbetsmarknadsfrågor, Arbetsrätt, Automatisering, Avhumanisering, Ekonomi, Försäkringskassan, Hälsa, Kapitalism, Klassamhället, Kortsiktighet, Liberalism, Människan och värdet, Marknadspolitik, Nyliberalism, Privat sektor, Privata sjukförsäkringar, Privatisering, Psykisk ohälsa, Sjukersättning, Sjukpenning, Sjukskrivningar, Sjukvård, Skatt, Strejk och strejkrätt, Stress, Utsatta yrken, Vänster/höger, Vård, Värderingar, Vinst, Vinsttak. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.