Är funktionshindrade lika inför lagen

Funktionsvarierade spelar fotboll.

Foto: Erik Smit på Pixabay

Vissa föds med ett funktionshinder som förhindrar lönearbete. Men kapitalismen har också alltid krävt att folk arbetar så hårt att de får arbetsförhindrande sjukdomar eller funktionshinder. Förr fick sådana en god sjukersättning, god ålderspension och möjlighet till ett liv där de också kunde fullfölja sin drömmar. Detta måste återinföras om folk ska fortsätta att våga offra sin psykiska och fysiska hälsa för staten och kapitalet.

Släng inte ut barnet med badvattnet

När någon väl bedömts funktionshindrad och icke arbetsför på en viss del av arbetstiden eller på heltid, får vi inte tillämpa Reinfeldts arbetslinje på samma person genom att ha rigida lagkrav och undermåliga regler. I normalfallet kommer inte funktionshindrade med sjukersättning kunna ställa sig på löpande bandet. Då kan vi inte ha en arbetslinje för tvång och rättslig osäkerhet som utgår från att 95 % av funktionsnedsatta är lata och skall pressas till att försörja sig själva. Arbetsmarknaden är stressig och krävande vilket de flesta av de funktionshindrade inte klarar av.  Det är bättre att den funktionshindrade då får de lagmässiga och ekonomiska förutsättningar som finns att skapa sig ett fullödigt liv på sitt sätt. Det vore likhet inför lagen för funktionshindrade. Läs mer här!

De få funktionshindrade som kan försörja sig själva gör nog detta bäst genom en uppsökande och uppmuntrande men inte kravfull vård och omsorg som presenterar möjligheter istället för ultimata.

Positiv energi höjer produktiviteten

Sedan kan lyckligare funktionshindrade sprida mer positiv energi omkring sig. Det kan bidra till deras anhörigas produktivitet och hälsa vilket ger samma förstärkande effekter i sin tur. Boken Jämlikhetsanden visar att den ojämlika otryggheten för de svaga sänker produktiviteten och den psyko-sociala funktionsförmågan inte bara för vanligt folk utan även för de allra rikaste.

Sedan kan funktionshindrade hålla liv i massmedia, böcker, kulturproducenter, idrottsföreningar, fritidsverksamhet, kaféer, museer, streamingsajter etc om de har råd ekonomiskt och rätt juridiskt att göra detta.

Andra inlägg med nära anknytning:

Det här inlägget postades i Arbetslinjen, Arbetslöshet, Arbetsskapande, Demokrati, Det fria valet, Disciplinering, Effektivitet, Egenmakt, Fattigdom, Folkhemmet, Fördelningspolitik, Fritid, Funktionshinder, Hälsa, Handikappfrågor, Hemlöshet, Integritet, Investeringspolitik, Köpkraft, Lika värde, Livslängd, Lönebidragsanställningar, Människan, Människan och värdet, Nöje, Personlig utveckling, Plikter, Produktivitet, Protester, Psykisk ohälsa, Psykisk sjukdom, Samhälle, Samhällsvision, Självständighet, Sjukersättning, Sjukpenning, Sjukskrivningar, Sjukvård, Socialbidrag. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.