Offentlig sektor behövs visst

Foto: rweller på freeimages.com

Vänstern menar att en stor offentlig sektor behövs för att få full sysselsättning. Högeranhängare har en invändning. Ska då de som arbetar privat försörja dem i offentlig sektor? Detta resonemang bygger på att offentlig sektor skulle vara onyttig för privat sektor. Det berör även idén om vem samhället är till för?

Är samhället till för medborgarna och inte bara Storkapitalet, behövs offentlig sektor även för att skapa full sysselsättning och anständiga inkomster åt alla och envar. Högerekonomen Friedman har erkänt att det privata önskar inte full sysselsättning, då kapitalet behöver ett skjortlager av arbetslösa i reserv så att arbetarna och de arbetslösa blir tillräckligt desperata för att inte begära bra villkor och löner.

Om man menar att det är att skapa pysselsättning åt de arbetslösa att anställa dem i offentlig sektor, är det då inte ett ännu större slöseri att bara hålla dem helt arbetslösa utan att de gör nån nytta utom att söka jobb som inte finns?

Sedan är det offentliga på många sätt till nytta för det privata. Offentlig sektor är det som gör en nations företag konkurrenskraftiga inom teknik- och läkemedelsutveckling. Sådan utveckling är för dyr för företag att bekosta på egen hand. Vinsterna skulle också på andra sätt  utan offentlig sektor sjunka. För många skulle inte ha pengar till att eller för lite pengar för att kunna hålla konsumtionen uppe med sin ringa köpkraft.

Därutöver rehabiliterar vården arbetskraften så att den kan arbeta igen. Den skapar vägar för företagens lastbilar och bilar att åka på. Den skapar en välutbildad arbetsstyrka som kan ta mer avancerade jobb som med sitt ökade förädlingsvärde kan vara långt effektivare än en manuellt arbetande människa kan vara. Välutbildad arbetskraft skapar därför större produktion för kapitalet än annars. Det offentliga behövs för att skapa tillräckligt många billiga bostäder så att folk har råd och möjlighet att flytta dit jobben finns.

Miljöforskare har kommit på att välfärd dessutom är bra för miljön.

Utan offentlig sektor skulle allt fler bli kriminella när de själva blev sjuka eller arbetslösa. Människor i arbetsför ålder skulle begå uppror när deras föräldrar lämnades att dö fattigdöden då det inte fanns någon äldreomsorg.

Redan idag går en stor del av arbetskraften, särskilt den kvinnliga, helt eller delvis ned i arbetstid för att deras föräldrar inte får någon äldreomsorg. Detta minskar både produktiviteten och konsumtionen i samhället.

Offentlig sektor behövs även för kapitalet.

Det här inlägget postades i A-kassa, Ägande, Ägarskap, Äldreomsorg, Äldrevård, Allmänbildning och dess betydelse, Antisociala reformer, Arbete, Arbetsdelning, Arbetskraftsinvandring, Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor, Arbetsskapande, Bidrag, Blockskillnad, Bostäder, Chicagoskolan, Effektivitet, Ekonomi, Fördelningspolitik, Hälsa, Kapitalism, Keynesianism, Klassamhället, Klasskamp, Konkurrens, Korståget mot välfärden, Lågkonjunktur, Lönefrågor, Människan, Människan och värdet, Milton Friedman, Offentlig sektor, Privata sjukförsäkringar, Samhälle, Samhällsvision, Sjukskrivningar, Sjukvård, Skatt, Socialförsäkringar, Solidaritet, Statligt ägande, Sysselsättning, Tillväxt, Utbildning, Välfärd, Vänster/höger, Vård, Värderingar, Vinst, Vision. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.