Arbetslinjen skapar en fördärvlig ekonomi

fastfood1Vi ska försörja oss själva i den mån det går. Delvis är detta bra, till stor del är det fördärvligt för ekonomin. Arbetare behöver företag att jobba på. Företagen behöver konsumenter. Om alla vore lyckliga och friska, skulle det inte säljas särskilt mycket av storsäljarna snabbmat, godis, tobak,  droger, vapen, alkohol, sex, konditorivaror… Därför är de sjuka och arbetslösa genom sin konsumtion av det som förvärrar deras redan utsatta situation en grundpelare i ekonomin.

Läkemedel behövs men en stor del av läkemedlen som behövs är resultatet av de hälsonedbrytande produkter jag nämnde ovan.

Vi hetsas att förnya vår garderob fyra gånger om året trots att man istället skulle kunna ha ett mer tidlöst mode med kläder som man kunde ha flera år. Det ständigt växlande modet ökar klädkonsumtionen vilket tär väldigt på världens miljö och vattenresurser.

Dessutom släpper inte teknikföretag som bil- eller mobiltelefontillverkare all teknik med en gång. De släpper tekniken pö om pö för att få den nyss nya produkten att kännas föråldrad.

Till och med stressen i samhället som leder till utbrändhet och andra arbetsskador försörjer vårdsektorn (som behövs men skulle kunna vårda för icke arbetsrelaterad ohälsa i ett bättre samhälle) och den i första stycket nämnda ohälsosamma varu- och tjänsteproduktionen med konsumenter.

Bortsett från att stress leder till ohälsa så minskar det kvaliteten på det utförda arbetet i många sektorer. Trötta arbetare gör misstag och för pressade tjänstemän och akademiker har svårare för att komma på de bästa lösningarna och idéerna visar den senaste forskningen.

En arbetslinje för för fler låglönejobb kan också hämma utvecklingen av automatiseringsteknik som annars kunde befria människan från de tyngsta jobben. Redan antikens romare och greker hade järnvägar och ångmaskiner men använde dessa bara till lek och religiösa effekter. Anledningen var att skulle man införa ångtekniken i produktionen, så skulle ju inte slavarna ha något att göra. England har billigare och mer tillbakahållen arbetskraft och även en lägre automatiseringsgrad i arbetslivet.

En grupp av de största bovarna bland fördärvliga varor som arbetslinjen upprätthåller är utvinning och försäljning av fossila bränslen istället för att utveckla miljövänlig energi.  Energi är en jättestor produkt då alla sektorer behöver den för sin produktion. Miljövänlig energi tenderar att vara gratis eller väldigt billig. Då går det inte att tjäna pengar på denna energi. Fossila bränslen är grundbulten i vår ekonomi genom att de kostar så mycket att konsumera och är en så eftertraktad produkt. Det högsta priset är självklart vårt förstörda klimat och allt sämre livsvillkor.

Med ökad social trygghet, halverad arbetstid och en större offentlig sektor skulle vi kunna satsa på det som verkligen behövs som miljövänlig energi, kultur, utbildning, omsorg, prisvärda och bra bostäder, automatisering och hälsovård i en takt som är människovänlig. Man skulle kunna ha regler om att teknikföretag får släppa nya produkter tidigast vart femte år. Då skulle man få en rejält ny produkt när den väl lanseras.

Det här inlägget postades i A-kassa, Ägande, Ägarskap, Äldreomsorg, Äldrevård, Alliansfrihet, Allianspoltik, Antisociala reformer, Arbete, Arbetsdelning, Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor, Arbetsrätt, Arbetsskapande, Automatisering, Avhumanisering, Bidrag, Blockskillnad, Bostäder, Demokrati, Den trefaldiga ekonomin, Det fria valet, Effektivitet, Ekonomi, Fackligt, Familjeliv, Fattigdom, Folkhemmet, Fördelningspolitik, Framsteg, Framtid, Frihet, Hälsa, Handikappfrågor, Individualism, Investeringspolitik, Jämnlikhet och feminism, Jorden, Kapitalism, Keynesianism, Klassamhället, Klasskamp, Klassresa, Konsumtion, Kontrollsamhället, Köpkraft, Korståget mot välfärden, Kortsiktighet, Lönefrågor, Lycka, Makt, Människan, Människan och värdet, Medborgarlön, Miljöpolitik, Miljöteknik, Moderaternas politik, Motivation, Myter, Nyliberalism, Omsorg, Orättvisa, Psykisk ohälsa, Psykisk sjukdom, Rättvisa, Robotisering, Samhälle, Samhällsvision, Samverkan, Sjukersättning, Sjukpenning, Sjukskrivningar, Sjukvård, Skatt, Skola, Sociala strukturer, Socialbidrag, Socialförsäkringar, Solidaritet, Status, Stress, Studier, Sveket mot Sverige, Svenska modellen, Sysselsättning, Teknik, Tillväxt, Tobaksbekämpning, Utanförskap, Utbildning, Utförsäkring, Utveckling, Våld, Välfärd, Vänster/höger. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.