Offentlig sektor behövs för ny teknik

freeimages.com/Aleš Čerin

Som ni kanske minns från gymnasieböckerna ledde kapplöpningen mellan de utvecklade staterna under kalla kriget till tekniska landvinningar. Dessa uppfinningar kom samhället och näringslivet till del. Näringslivet kunde skapa stora vinster. Den italiensk-amerikanska ekonomiprofessorn Mariana Mazzucato har i boken ”Entreprenörsstaten” avhandlat det här fenomenet. Mycket annan forskning visar också att produktutveckling är väldigt är svårt för ett företag på egen hand. Närmare 98 % av alla företagsidéer går i putten. Det är svårt för företag att utveckla nya vinstgivande produkter.

Mazzucato har djupstuderat vem som egentligen utvecklar nya tekniska innovationer. Är det staten eller kapitalet? Svaret är staten. I USA har vi NASA som stått för mycket av vapen- och rymdforskning. USA:s näringsliv har fått andra produkter därifrån. För den liberalkapitalistiska ideologin är det viktigt att företag inte ses som oförmögna eftersom kritiken mot kommunismen var att staten inte kunde utveckla nya produkter lika effektivt som företagen. Mazzucato visar att företagen är i stort sett oförmögna att utveckla betydande teknik eller andra innovationer. För att försvara den liberalkapitalistiska ideologin får olika företag ta åt sig åt äran för viktiga statliga tekniska tekniska landvinningar.

NASA har även samarbetat med den amerikanska statens militära forskningsverksamhet DARPA och olika stora myndigheter. Tillsammans har de utvecklat ny teknik så som datorer, jetplan, civil kärnkraft, laser- och bioteknik: ”DARPA skapades för att säkra USA:s överlägsenhet inom huvudsakligen (men inte enbart) teknikrelaterade sektorer och har alltid varit offensivt uppdragsinriktat.” DARPA har 240 anställda och 3 miljarder dollar om året i budget. De är ändå mycket kostnadseffektiva. De sysslar inte bara med långsiktig forskningsfinansiering och viktig långsiktig grundforskning utan ger även etableringsstöd till nya företag. Ett exempel på ett stort företag som har utvecklats genom olika former av stöd indirekt eller direkt är Apple och dess persondator.

DARPA uppstod runt andra världskriget. Reagan var dock inte så mycket för fri marknadsutveckling för produktutveckling som propagandan gav sken av. Han kombinerade och vidareutvecklade DARPA med SBIR (det offentliga forsknings- och innovationsstödet till småföretag). Programmet hjälper entreprenörer i uppstarten med en budget på över 2 miljarder dollar om året till stöd för högteknologiska företag.

Företag klarar inte utan omfattande statliga finansierings- och grundforskningsstöd att utveckla den teknik som ett lands näringsliv behöver för att hävda sig i den internationella konkurrensen. Vill vi i Sverige klara den internationella konkurrensen bör vi inrätta liknande statliga finansierings- och forskningsinstitut. En stor offentlig sektor behövs.

Det här inlägget postades i Offentlig sektor, Skatt, Statligt ägande, Statsbidrag, Vänster/höger. Bokmärk permalänken.

1 svar på Offentlig sektor behövs för ny teknik

  1. Jan Wiklund skriver:

    Jättekul att ni uppmärksammar Mazzucato.

    Hennes bok kom ut samtidigt med två andra böcker i samma anda: Ha Joon-Chang: 23 saker de inte vill att ni ska veta om kapitalismen, och Erik Reinert: Global ekonomi. Båda två reformistiska, gammaldags socialdemokratiska, knivskarpa böcker (av vilka jag var inblandad i utgivningen av Reinerts).

    Det är dags att de recenseras nånstans. Det lär inte ske i mainstreammedia (svenska tidningar är totalt ointresserade av ekonomi sa Stefan de Vylder). Så ni får väl bidra till det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.